Två unga män eldade soptunna – döms till fängelse för skolbrand

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern döms till fängelse för branden vid Kristinelundskolan i Östhammars kommun. Branden den 9 november totalförstörde skolan och männen döms nu för mordbrand, samt medhjälp till mordbrand.

De två männen som döms är 22 och 20 år gamla. I förhören med polisen efter branden skyllde de på varandra, men under rättegången ändrade 22-åringen sin berättelse.

Han erkände att han anlagt branden i en soptunna intill skolan, men menade att hans avsikt aldrig var att skolan skulle brinna ned. De båda männen hade tidigare eldat soptunnor i kommunen och han trodde inte att elden skulle sprida sig.

Agerat medvetet

Tingsrätten gör dock bedömningen att männen agerat medvetet. Deras nyfikenhet på bränder i soptunnor som sprider sig – samt att de sökt sig till skolan aktivt – visar att båda haft insikt om att branden kunde sprida sig.

22-åringen döms därför till mordbrand. 20-åringen döms istället för medhjälp till mordbrand eftersom det inte var han som tände på soptunnan. Straffet blir två års fängelse för båda två.

Männen ska även betala drygt en miljon kronor kronor i skadestånd till Östhammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.