Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan bli ändring”, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på DO gällande förlängd skrivtid på högskoleprovet för personer med neuropsykiatriska funktionshinder. Foto: Anders Wiklund/TT

UHR: Rimligt att personer med adhd får utökad provtid

Uppdaterad
Publicerad

Universitets- och högskolerådet (UHR) säger att det är rimligt att fler grupper får längre skrivtid på högskoleprovet. I dag erbjuds endast personer med dyslexi och synskada av utökad provtid.

– Det kan bli ändring beroende på DO:s beslut, säger pressansvarige Åke Lernefalk.

Sedan 2023 utreder Diskrimineringsombudsmannen, DO, två anmälningar som rör UHR och diskriminering av funktionsnedsatta. Anmälningarna är kopplade till anpassning vid högskoleprovet.

Personer med dyslexi och synskada erbjuds utökad provtid – men det gör inte personer med neuropsykiatriska funktionshinder, NPF.

Universitets- och högskolerådet (UHR) säger att det kan komma att ändras i och med DO:s beslut.

– Vi har i uppgift att se till att det blir en jämlik behandling, därför behöver vi göra en samlad bedömning, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Inga anpassningar efter tidigare utredning

Under 2018 utredde UHR om personer med adhd och autismspektrumtillstånd, dyskalkyli eller narkolepsi skulle få förlängd provtid. Myndighetens styrelse beslutade då att inte gå vidare med några ändringar.

Oavsett DO:s beslut – blir det inte konstigt att personer med adhd kan få förlängd skrivtid både i gymnasiet och på universitet men inte på högskoleprovet?

– Jo det är rimligt att de får förlängd skrivtid, men vi inväntar som sagt ett besked från DO. Vi jobbar vidare och förbereder men tar inget beslut innan det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.