Mannen i 25-årsåldern skulle utföra svetsarbeten vid Forsmarks kärnkraftverk när han skadades allvarligt. Foto: Christine Olsson/TT

Ung man svårt skadad på Forsmark – polis larmades först sex timmar senare

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern skadades allvarligt under svetsarbeten på Forsmarks kärnkraftverk under fredagsförmiddagen.

– Liknande svetsjobb stoppades omedelbart. Berörd personal samlades i fredags och fick krisstöd och det fortsätter på måndag, säger kommunikationschefen Charlotta Eldelind.

Mannen är anställd vid kärnkraftverket och skadades vid Forsmarks tredje reaktor, Forsmark 3, som sedan tidigare är avstängd för årligt underhåll.

– Det pågick svetsarbeten och personen var involverad i de arbetena, säger Charlotta Eldelind, kommunikationschef på Forsmark.

Räddningstjänst kom till platsen och mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, något Gefle Dagblad var först med att rapportera.

Polisen larmades flera timmar senare

Olyckan skedde efter 10-tiden på fredagen men larmet nådde polisen först 15.55. Orsaken till det är i nuläget oklart.

– Det får vi kolla vidare på. Normalt får vi vetskap om den här typen av larm direkt, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

– Vi larmade först vår interna räddningstjänst och samtidigt gick larm till ambulans. Vi har våra rutiner att vi ska anmäla till polis och Arbetsmiljöverket vid olyckor men det som var mest bråttom var ambulans. Vi får titta på det med polisen, säger Charlotta Eldelind.

Misstänkt vållande till kroppsskada

Polisen kom till Forsmark vid 20-tiden, spärrade av platsen, hörde vittnen och lämnade vid 22-tiden. Platsen är fortfarande avspärrad i väntan på teknisk undersökning, som preliminärt sker på måndag.

En förundersökning har inletts om arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada. Något som brukar ske vid olyckor för att utreda om brott begåtts. Forsmark har utöver sin interna utredning kopplat in Arbetsmiljöverket.

– De här jobben var förberedda men vi vet i nuläget inte vad som har hänt. Det får utredningen visa. Innan vi återupptar svetsarbetena måste vi se till att vi jobbar på rätt sätt och att alla känner sig trygga, säger Charlotta Eldelind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.