Det är ungdomar mellan 15 och 18 år som prövar lyckan som entreprenörer och företagare. Under torsdagen hade flera av dem samlats vid resecentrum för att exponera och sälja sina varor. Hemgjorda smycken och olika sorters fika dominerade marknaden, men någon sålde honung från Tierp och en annan sålde begagnade böcker.
– Det är en väldigt bra möjlighet att starta ett eget företag, säger Emelie Holm, 17, som gjort eget tryck på tygpåsar som hon själv köpt in. Det är upp till mig hur det går och det är kul att få ta eget ansvar, säger hon.
Hur ska du göra för att lyckas?
– Jag kan till exempel sälja på sådana här marknader, knacka dörr eller stå utanför affärer. Jag håller också på att öppna upp ett Instagramkonto och så har jag tänkt att sälja på min mammas jobb, säger hon.
Förtjänsten blir lön
Ungdomarna får 2 000 kr i startkapital. Det de lyckas sälja under de fyra veckorna som projektet pågår får de behålla som lön.
– Det är väldigt drivna ungdomar som förstår vikten av att jobba väldigt hårt och väldigt snabbt. Ungdomarna förstår att kunderna inte kommer till dem och då måste man våga jobba med försäljning, säger My Ekstrand, vd för Rookie Startups som arrangerar sommarjobbet i samarbete med Uppländska kommuner.
Tålamod krävs
Ungdomarna får viss utbildning och daglig handledning av personal på Rookie Startups.
– Dels får ungdomarna undervisning i marknadsföring, försäljning och affärsutveckling och sen får ungdomarna vara ute i fält och bygga sitt företag, säger My Ekstrand.
Durela Beka säljer hemlagat fika till hugade spekulanter.
– Jag lär mig mycket mer än vad jag skulle gjort på ett vanligt sommarjobb.
Vad är det du har lärt dig?
– Bland annat att man måste ha tålamod. En dag är kanske lite sämre men så blir det bättre veckan därpå, säger hon.
Elias Åkerblom har prövat sig fram under de första veckorna.
– Vi prövade att klippa gräs men det gick inte så bra eftersom det har varit så torrt så att gräset inte växer. Sen försökte vi sälja vatten på badstränder men alla hade vatten med sig, säger han.
Nu försöker han att sälja hudvårdsprodukter.
Är det lättare att sälja hudvårdsprodukter?
– Ja det är det även om det bara är andra dagen vi försöker. Men vi har haft ungefär sex kunder hittills, det är vi hyfsat nöjda med, säger Elias Åkerblom.
Ingen garanterad lön
Ungdomarna är inte garanterade någon annan lön än den de lyckas sälja sina varor eller tjänster för. Rookie Startups har en marknadsundersökning i början av kursen där ungdomarna får intervjua olika tänkbara köpare, enligt My Ekstrand.
– Vi har inget ansvar i att ungdomarna tjänar de pengar de önskar, det ligger på dem själva. Vårt ansvar är att ge dem redskapen och coaching för att nå sina mål. Klarar de inte sina mål handlar det om att ungdomen inte har haft tillräcklig motivation att vilja tjäna pengar. Det fina med det hela är ändå att ungdomarna utvecklas personligen och lär sig testa något nytt, säger My Ekstrand.