Landsbygdskommunerna i länet, tillsammans med Enköping, hade lägst valdeltagande bland unga under förra EU-valet. Minst dragningskraft hade valet i Älvkarleby och flest röster stod Uppsala kommuns unga för.
– Jag tror att politiker i storstäder oftare står för de vallöften de gett, säger 23-åriga Rasmus Johansson som bor i Tierp, där 35 procent av de unga röstade i förra EU-valet.
Älvkarleby vill öka valdeltagandet
Var tredje ung tog sig till valurnorna i Älvkarleby i EU-valet 2019, en siffra som, sekreterare i Älvkarleby kommuns valnämnd, Amal Khalilova inte är förvånad över.
– Det är inte ovanligt att landsbygdskommuner har lägre valdeltagande. Det kan till exempel handla om socioekonomiska olikheter och utbildningsnivå, säger Amal Khalilova.
Amal Khalilova hoppas att fler i åldersgruppen väljer att rösta den här gången. Kommunen använder sig bland annat av lärarna på vuxenutbildningen för att få ut information.
– Vi behöver informera mer. Inte bara om hur man röstar, utan också vad EU-valet faktiskt innebär, säger Amal Khalilova.
VALDELTAGANDE 18-29 ÅR PER KOMMUN 2019
- Uppsala: 60 procent (totalt alla åldrar: 64 procent)
- Knivsta: 47 procent (totalt alla åldrar: 63 procent)
- Håbo: 42 procent (totalt alla åldrar: 56 procent)
- Enköping: 36 procent (totalt alla åldrar: 52 procent)
- Tierp: 35 procent (totalt alla åldrar: 51 procent)
- Heby: 35 procent (totalt alla åldrar: 50 procent)
- Östhammar: 33 procent (totalt alla åldrar: 50 procent)
- Älvkarleby: 31 procent (totalt alla åldrar: 50 procent)
Källa: SCB