Brottsligheten går ner i åldrarna och blir allt grövre. Under de senaste åren har bland annat rån mot barn ökat i Uppsala.
Kommunens ungdomsjour – i samverkan med bland annat skola och polis – arbetar för att bryta utvecklingen.
– Vi ser absolut den här trenden och måste ta det på allvar, vi måste reagera. Vi har därför accelererat vårt arbete ute på fältet. Det gäller att vara där det händer – innan det händer – och kunna arbeta förebyggande, säger Hilde Wiberg, chef på ungdomsjouren.
”Klättra på brottstrappan”
Ungdomsjouren har ett tjugotal anställda och arbetar uppsökande för att bygga relation med barn och unga som befinner sig i riskzonen för att hamna i kriminalitet.
– Det handlar om att hitta barnen som börjar klättra på brottstrappan och tidigt sätta in insatser innan de rekryteras till grövre kriminalitet, säger hon och fortsätter:
– Det är väldigt viktigt att inte se saker i svart och vitt utan att istället se enskilda individer. Det kan vara så att det här barnet själv har utsatts för brott och vill begå en hämndreaktion, eller så tycker barnet att samhället har svikit.
Vad finns det för riskfaktorer för att barn ska begå den här typen av brott?
– Barnen vi möter finns i miljöer där frånvaron av vuxna är väldigt stor. Kriminella gäng kan både locka och betyda att man får en tillhörighet. En av våra viktiga roller är därför att skapa en tillhörighet som inte är negativ.
I klippet ovan berättar Hilde Wiberg mer och ungdomsjourens arbete.