Piloten Johan Sjöstrand var med under insatsen i måndags – klippet visar hur de nya flygplanen jobbade. Foto: MSB

Piloten som blev först ut att bomba bränder med specialplanet

Uppdaterad
Publicerad

Brandbekämpningsflygets insats vid skogsbranden utanför Österbybruk i måndags var unik. Det var första gången som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, använde de nya skopande flygplanen.

Tidigare i år tecknade MSB ett avtal med företaget Saab gällande två så kallade mindre skopande flygplan. I måndags aktiverades brandbekämpningsflygen i anslutning till den skogs- och markbrand som rasade utanför Österbybruk i Uppland. Insatsen kom därmed att bli den första skarpa insatsen som de två flygplanen användes i. Johan Sjöstrand var en av piloterna under insatsen, som startade i Skavsta utanför Nyköping, där planen är stationerade.

Hur var det?

– Det var en ganska snabb insats, och vi angrep branden från sidorna. Man försöker undvika fronten, där är det svårt att se på grund av röken, säger Johan Sjöstrand som jobbar åt Saab – som sköter brandbekämpningsflygen åt MSB.

– Fördelen för oss är ju också att vi tar vatten i intilliggande vattendrag.

Allmänheten får hålla undan

Ibland, som i måndags, finns det allmänhet i närheten. På gott och ont.

– Det stod några och vinkade på badplatsen vid sjön Stordammen. Det är ju kul men det kan bli ett irritationsmoment om det är båtar eller vattenskotrar ute och kör – då får vi sätta på sirenerna tills de backar undan.

Totalt släppte de mindre skopande flygplanen 60 000 liter vatten på 24 fällningar på branden. De nya flygplanen ska kunna operera över hela Sverige och även hjälpa andra europeiska länder.

– Flygplanen är jätteviktiga om det blir en torr sommar, säger Johan Sjöstrand.

I klippet ovan kan du se hur de två flygplanen arbetar.

Air Tractor AT-802 Fire Boss

  • Bredd: 18 meter i spännvidd, vingtipp till vingtipp.
  • Längd: 11 meter.
  • Höjd: 4 meter.
  • Maxvikt: 7,3 ton.
  • Bränsle: Jet-bränsle.
  • Maxhastighet: 280 km/h

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.