Unika fallet: Den 14 kilo tunga rymdstenen ska visas upp i Uppsala tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det avgöras vem som äger den 14 kilo tunga rymdsten som hittades i skogarna mellan Enköping och Heby för två år sedan. I samband med det fraktas den unika järnmeteoriten till rättssalen där den kommer att visas upp efter att ha hållits inlåst sedan den hittades.

– Mig veterligen är det första gången vi har en meteorit i Uppsala tingsrätt, säger service- och säkerhetschefen Henrik Strand.

Under måndagen och tisdagen pågår huvudförhandling i tvistemålet mellan parterna. På ena sidan markägaren som hävdar att han har äganderätten eftersom stenen föll på hans mark. På andra sidan meteoritjägarna som hittade stenen och som hävdar äganderätt och hänvisar till bland annat allemansrätten.

I samband med målet har tingsrätten beslutat att stenen ska synas i rättssalen.

Rymdstenen i Uppland

– Parterna är inte överens om meteoritens ekonomiska värde. Då utgår vi från att det kan finnas ett ekonomiskt värde i stenen och behandlar den därefter, säger Henrik Strand.

I dag förvaras stenen vid Naturhistoriska riksmuseet. Där har den hållits inlåst i väntan på huvudförhandlingen. Naturhistoriska avböjer att kommentera fallet, men bekräftar att meteoriten kommer att föras till rättssalen. Exakt när och hur vill man dock av säkerhetsskäl inte säga.

En unik sten

En som kommer att följa tvistemålet är Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU). Han har själv en del av den så kallade Muonionalusta-meteoriten, vars första bit hittades 1906, i sin ägo.

– Den väger nio kilo, säger Erik Jonsson.

I videon ovan visar han upp stenen.

Den meteoriten är en av totalt tre kända järnmeteoriter i Sverige. En annan är den som hittades i länet och som nu blivit föremål för en rättstvist.

– Det unika med stenen som man hittade i Uppland 2020 är att det är den första järnmeteoriten i Sverige som setts falla och som sedan hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet