Unikt EU-språkprojekt i Enköping

Publicerad

S:t Ilianskolan i Enköping har fått 1,5 miljon kronor från EU för att tillsammans med fem andra skolor i Europa starta upp ett språkprojekt som ska pågå i flera år. Och i veckan drog allting igång.

Projektet är än så länge i sin linda, men tanken är att tillsammans med skolor från Tyskland, England, Frankrike, Grekland och Bulgarien starta upp ett kulturellt utbyte som ska gynna eleverna, lärarna och skolorna i stort.

– Det vi håller på med nu är ett så kallat pre-meeting. Alla skolorna från alla länder planerar helt enkelt inför starten, säger Emelie Hahn som är svenska projektledare och lärare på S:t Ilianskolan.

Studiebesök och planering

På besök i Enköping finns för tillfället lärare från alla de deltagande länderna.

– Jag kommer från Tyskland och är projektledare för hela projektet i stort. Vår tanke med projektet är att ge en annan bild till eleverna än vad som visas i media. För det vi ser nu är mestadels ekonomisk kris, krig och flyktingkatastrofer. Vi vill att de ska skapa sig en egen bild genom erfarenheter de kan skaffa sig tack vare projektet, säger Bettina Vierthaler.

Unikt projekt

Finansieringen kommer ifrån EU och de 1,5 miljonerna är bland det största belopp som ett internationellt språkprojekt har fått av Europeiska kommission. Allting är en del av utbytesprogrammet Erasmus+ och är tänkt att cementera en grundläggande förståelse bland eleverna för deras omvärld – som förhoppningsvis kan leda till goda ting i framtiden.

– Det är den här generationen det handlar om. De har möjlighet att skapa den framtid de kommer leva i nu. Förhoppningsvis skapar det något bättre än vad vi hittils gjort, säger Bettina Vierthaler.

Bra erfarenheter

Allting kommer om några veckor dras igång med en stor ceremoni på skolan, men än är fortfarande det inte bestämt vilka elever från S:t Ilianskolan som kommer få åka på den första resan till Grekland. Men intressenter fanns det gott om när SVT Nyheter Uppsala var på besök.

– Elever härifrån kommer få åka till de andra länderna under tre års tid. Så klart man vill åka. Man kommer lära sig mycket, säger eleven Erik Kvernplassen.

Vad kan man lära sig då?

– Språk, kultur och hur länderna fungerar, säger Erik Kvernplassen.

– Sen beror det mycket på vad man vill fortsätta med i framtiden. På gymnasiet. För jag till exempel vill bli diplomat och då är språkkunskaperna väldigt givande, säger eleven Clara Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.