Hen-toaletter ska invigas på Uppsala universitet.

Universitet får könsneutral toa

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka invigs den med pompa och ståt, hen-toaletten. Annika Skoglund satsade sitt jämställdhetsstöd på projektet.

Just nu pågår förberedelserna på Ångströmlaboratoriet. På onsdag kommer nämligen byggnadens första hen-toalett att invigas i en av personalkorridorerna. Bakom initiativet står Annika Skoglund som är biträdande universitetslektor.

– När jag fick en summa pengar i jämställdhetsstöd från universitetet valde jag att satsa en del av det på det här. Jag hade kunnat använda pengarna till att satsa på min egen karriärsutveckling, men nu används de i stället till att förbättra den allmänna trivseln och arbetsmiljön för mig och mina kollegor.

Välutrustad wc

Annika Skoglund förklarar att toaletten som är öppen för alla oavsett könstillhörighet kommer att erbjuda fler toalettartiklar än en vanlig wc.

– Jag har inspirerats från de företag jag tidigare jobbat på. Det kommer bland annat finnas bindor, rakhyvlar, deodorant, nagellack och tandborstar, samt en helkroppsspegel.

Vad är det som gör det till en hen-toalett?

– De toaletter som finns på universitetet nu är för både män och kvinnor, men den toalettnorm som vuxit fram i samhället är främst anpassad efter män. Här vill jag skapa en toalett som är anpassad efter så många behov som möjligt.

Vad har du fått för reaktioner från dina kollegor?

– De flesta är väldigt positiva. Sen så finns det några som tycker att jag borde gjort något bättre för pengarna. Men initiativet har både uppmuntrat till en allmän diskussion om arbetsmiljö och en diskussion om begreppet hen.

Under invigningen som äger rum nästa onsdag kommer performanceartisten Tobias Bernstrup att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.