Personen står framför en historisk byggnad med svensk flagga i bakgrunden. Det är en grå och molnig dag, och omgivningen ser ut att vara en stadsmiljö med träd och fler byggnader synliga. Atmosfären verkar lugn och stillsam.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Elsa Ewert och Geir Gunnlaugsson berättar hur AI kan användas av studenter på högskolenivå. Foto: SVT

Universitetet satsar på AI – trots fusk: ”Studenter förväntas kunna AI i yrket”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Uppsala universitet är ett av de lärosäten med flest AI-fuskare görs en satsning på att få in mer AI i utbildningen. AI-verktyg erbjuds till studenterna, och reglerna kring användning är i grunden fria.

– I många av de yrken som vi utbildar våra studenter mot förväntas de kunna använda AI så snart de börjar, säger Geir Gunnlaugsson, pedagogisk utvecklare på Uppsala universitet.

Den rusande AI-utvecklingen har haft stor påverkan på högskoleutbildningar. När elever kan generera utförliga texter på några minuter ändras också vad läraren kan bedöma. Geir Gunnlaugsson som är pedagogisk utvecklare på Uppsala universitet berättar att strukturen på utbildningar troligen kommer ändras för att passa AI.

– I dag finns inget i kursplanerna om generativ AI, men jag misstänker att rätt många av våra utbildningar kommer lägga till det, säger Geir Gunnlaugsson.

Öppen AI-policy på Uppsala universitet

På Uppsala universitet utvecklas riktlinjer som studentrepresentanter och lärare från olika institutioner fått vara med och forma. Ordförande för riktlinjerna är Annika Waern, professor vid institutionen för teknik och media. I riktlinjerna står det bland annat att generativ AI får användas så länge det inte är uttryckligen förbjudet.

– Vi har valt att vara väldigt öppna med AI-användandet, så får varje enskild kurs välja om de har hårdare regler, berättar Annika Waern.

Det vill studenterna

Elsa Ewert är ordförande i Uppsala Studentkår och berättar att AI inte är helt etablerat bland studenterna, men att de ser AI som ett verktyg och inte som ett sätt att fuska på.

– Man kan använda det för att sammanfatta texter och granska sitt eget språk. Det är viktigt att vi lär oss använda AI på ett effektivt och positivt sätt, säger Elsa Ewert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.