Upplänningar vill hjälpa till

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre personer kan tänka sig att arbeta ideellt. Det visar en enkätundersökning som Novus gjort på uppdrag av Röda korset.

Framför allt vill upplänningarna engagera sig i barn och ungdomsfrågor, stöd till äldre och ensamma människor samt läxhjälp. Runt 20 procent av dem som kan tänka sig att arbeta ideellt vill helst hjälpa asylsökande och nyanlända med till exempel svenskundervisning. Och på Röda korset menar man att det finns en outnyttjad arbetskraft som man vill ta vara.

– Framförallt behöver vi frivilliga som kan skriva upp sig på två timmar i veckan. Många tror att man måste jobba heltid eller alltid vara tillgänglig men det räcker med två timmar i veckan, säger Andrea Hormazabal, kretschef vid Röda korset i Uppsala.

60 frivilliga

I Uppsala jobbar ungefär 60 frivilliga på den internationella träffpunkten som man annordnar. Men antalet behöver öka.

– Vi behöver ha minst åtta personer per pass vi har öppet för att kunna tillgodose behovet, säger Andrea Hormazabal.

Kan ni det?

– Absolut. Senast nu i veckan kommer det in personer som tittar förbi och säger “jag vill hjälpa till”. Och vi satsar både nationellt och lokalt med att rekrytera folk, säger Andrea Hormazabal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.