Förstört hus till vänster, kvinna i prickig klänning till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hanna Victoria Mörck (V) konstaterar att fler brottsoffer kunde ha fått bättre stöd i våldsvågen och berättar om hur kommunen ska hjälpa krisdrabbade framöver. Foto: SVT

Uppsala kommun inför stödcentrum för krisdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens skjutningar och sprängningar inför nu Uppsala kommun ett stödcentrum för drabbade.

– Familjen som drabbades i sprängningen i Fullerö hade kunnat få ett tydligare stöd, säger Hanna Victoria Mörck (V), ordförande i socialnämnden.

De senaste årens våldsdåd har påverkat flera invånare i Uppsala län.

I september förra året dog 24-åriga läraren Soha Saad när en kraftig explosion drabbade familjens hus i Fullerö i Uppsala. Sohas pappa, Samer Saad, har varit besviken på Uppsala kommun och svenska myndigheters agerande.

Soha Saads familj

– Vi har varken fått hjälp att hitta en ny bostad eller något annat, har han tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Brottsoffermyndigheten kritiserat kommuner

Brottsoffermyndigheten har tidigare konstaterat att kommunerna brister i sitt stöd till brottsoffer. Nu inför Uppsala kommun ett stödcentrum för att bättre fånga upp drabbade vid krishändelser.

– Vi har sedan tidigare haft ett krisstöd som fångar upp människor precis i anslutning till en händelse timmarna därefter. Men sen har vi sett att det blir en liten dal, därför upprättar vi nu ett stödcentrum, säger Hanna Victoria Mörck (V), ordförande i socialnämnden.

Stödsamtal för akut drabbade

Stödcentrum blir ett komplement till kommunens nuvarande krisstöd efter att den akuta fasen är över.

Tanken är bland annat att man ska kunna få stödsamtal och hjälp att hitta rätt, enligt Hanna Victoria Mörck.

– När stödcentrum är aktiverat går det att ringa dit via ett mobilnummer. Men det aktiveras bara som sagt vid akuta händelser, så det är tänkt att hjälpa i framtida fall.

Våldsvågen har pågått sedan 2022 – varför har man inte infört detta tidigare?

– Tidigare tänkte vi att det var ganska tillräckligt med det krisstöd vi hade, men under hösten blev det ett ganska akut läge, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soha Saads familj

Mer i ämnet