Renoveringsobjekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen berättar om kritiken efter att styret i kommunen beslutade att bygga en filmstudio för 15 miljoner. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Uppsala kommun slopar ny filmstudio för 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Styret i Uppsala kommun beslutade att låta bygga en filmstudio i stadshuset – som skulle kosta 15 miljoner kronor.

Nu – tre kritikfyllda veckor senare – river man upp beslutet.

– Det kändes inte bra i magen, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Nyheten om filmstudion, som var tänkt att byggas för 8,7 miljoner kronor i den tomma lokalen i stadshuset som vetter mot Kungsgatan, möttes direkt av kritik från såväl oppositionen som allmänheten.

Inte minst då den skulle kosta 1,5 miljoner kronor i årlig hyra kommande tio åren.

Men nu backar styret.

– Vi har tagit till oss av kritiken. Det har varit många mejl från medborgare, säger Erik Pelling (S).

Ljudabsorberande gardiner

I stället ska man bygga om ett konferensrum på cirka 50 kvadratmeter, jämfört med ursprungsplanen där studion skulle bli 250 kvadratmeter, till studio.

Lokalen vid Kungsgatan hade krävt bulleranpassning för 45 000 kronor per kvadratmeter medan det i den nya lokalen räcker med ljudabsorberade gardiner.

– Vi pratade med förvaltningen igen och bad och nya alternativ, och då kom vi fram till det här lösningen som kommer kosta mindre än dagens studio för 430 000 kronor per år, säger Erik Pelling (S).

Borde inte det här alternativet ha funnits från början – om det nu funkar?

– Det kan man tycka och det är lätt att vara efterklok. Men kravspecifikationen var högre förut, bland annat om att kunna ta in publik. Dessutom har vi brist på konferensrum i stadshuset så man ville freda dem som finns.

I klippet ovan: Så lät det när styret bestämde sig för att bygga ny filmstudio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.