Katarina Ekelund är ansvarig för Vattenfalls satsning på koldioxininfångning. Foto: Magnus Hellström/SVT

200 000 ton koldioxid ska fångas in ”Bråttom med klimatfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Värmeverket i Uppsala vill satsa på koldioxidinfångning. Ägaren Vattenfall har sökt ekonomiskt stöd från EU:s investeringsfond för en anläggning som ska avskilja koldioxid ur rökgaserna och sedan lagras i Norge.

Koldioxidinfångning vid värmeverket i Uppsala kan komma att omfatta både sopor och trävaror som förbränns.

– Tekniken finns och vi har bråttom med klimatfrågan. Vi behöver fånga in och få en negativ koldioxidbelastning för att uppnå 2-gradersmålet inom klimatavtalet och då är koldioxidinfångning ett av de mer kostnadseffektiva sätten, säger Katarina Ekelund som är ansvarig för Vattenfalls satsning, som UNT var först med att berätta om.

Lastbil och båt

Koldioxiden kan utvinnas ur rökgaserna och komprimeras till flytande form. Planen är att transportera den med lastbil till Hargshamn och därefter vidare med båt till Norge, som har erfarenhet av att långtidsförvara flytande koldioxiod i håligheter 800 meter ner i berggrunden under havsbotten.

Tekniken med infångad koldioxid nödvändig för att nå klimatmålen, menar Auli Niemi, professor grundvattenmodellering vid Uppsala univeristet. Idag finns det ett tjugotal industriella koldioxidlager i världen men det kommer att behövas omkring 2000 stycken fram till år 2050 uppskattar Auli Niemi.

Projektet i Uppsala befinner sig i en förstudiefas och Vattenfall har sökt en miljard kronor från EU:s innovationsfond, till investeringar i Sverige och 10 års drift. Vattenfall räknar med att anläggningen i Uppsala kommer att kosta 450 miljoner. Går allt i lås kan tekniken vara i bruk 2026.

Se mer om hur koldioxidinfångning fungerar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.