• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Valdetagande var högst i Uppsala län, men inte alla röstade. SVT Uppsala pratade med några om varför de valde att rösta – eller inte rösta – i EU-valet. Foto: SVT

Uppsalaborna om EU-valet: ”Viktigt i en demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län hade högst valdeltagande i hela landet. Vi träffade tre Uppsalabor och frågade varför de valde att rösta eller inte rösta i EU-valet.

I Uppsala län röstade nästan 60 procent av alla röstberättigade i valet till EU-parlamentet.

Men varför är det viktigt att rösta i EU-valet och hur kommer det sig att man väljer att inte rösta? Vi träffade tre Uppsalabor och diskuterade just detta.

EU-valet 2019 Uppsala län

En av dessa är studenten Elin Johansson som själv arbetade som röstmottagare under valdagen.

-Jag tycker att det är viktigt att lägga sin röst i den demokrati som vi lever i, säger Elin Johansson.

Ali Baghirzad har bott i Sverige i tre år och han tycker att information kring var och hur man röstar har varit för dålig.

-Jag har inte röstat då jag känner att jag inte fick tillräckligt med information om hur jag ska rösta och var jag ska gå, poängterar Ali Baghirzad.

Se klippet för att höra mer kring deras tankar om EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet