• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppsalaforskare: Snart kan du skriva ut läkemedel hemma

Publicerad

Uppsalaprofessorn Christel Bergström leder ett forskningsprojekt med 3D-skrivna läkemedel. Hon tror att 3D-skrivare för läkemedel till barn kan finnas på sjukhus inom några år och till år 2030 hemma hos familjer.

Christel Bergström leder ett forskningsprojekt med ambitionen att tillverka läkemedel i 3D-skrivare för svårt sjuka barn med cancer eller neurologiska sjukdomar, något som även tidningen Dagens industri rapporterat om. Ett mål med arbetet är att till 2025 etablera ett testcentrum för 3D-skrivare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

– Då hoppas vi att det ska finnas 3D-skrivare i deras sjukhusapotek som ska tillverka läkemedel som är skräddarsydda för svårt sjuka barn. Vi hoppas kunna uppnå en säkrare och bättre läkemedelsbehandling, säger Christel Bergström, professor vid institutionen för farmaci på Uppsala universitet.

Vill ge barn en säkrare behandling

Forskningsprojektet har pågått i fyra år och till 2030 är förhoppningen att familjer till svårt sjuka barn ska kunna ha 3D-skrivare i sina egna hem.

– Det skulle innebära att var och en får den effektiva behandling som man behöver. Och att läkemedlet inte är framtaget för en medelperson. Läkemedel som tas fram i dag är framtagna för en vuxen patient och sen anpassas de så gott det går till barn. Där vill vi att barnen ska få en säkrare behandling, säger Christel Bergström.

I klippet: Hör mer om 3D-skrivna läkemedel och vad de kan leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.