– Jag har aldrig varit med om ett så här stort ärende. Det är mer än hundra förfalskningar som nämnden beslutat att fälla. Det är ett tråkigt fall, och jag är bekymrad, säger Mats Larhed, vice rektor för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.
Anmälningarna kom in till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning i oktober, november och december 2023.
Det handlar om neurovetenskaplig forskning, och centralt i forskningen är läkemedlet Cerebrolysin, som används vid behandling av bland annat Alzheimers sjukdom. Läkemedlets skyddande effekt har undersökts i försöksdjur i en stor del av de anmälda publikationerna.
Djurförsök som aldrig gjorts
Det handlar främst om förfalskningar och plagiering kopplat till figurer, diagram och tabeller. Vissa diagram innehåller uppgifter som är i princip omöjliga att få i biologiska försök. Nämndens sakkunniga menar att det är fråga om mycket allvarlig förfalskning, och att vissa av försöken helt enkelt inte ägt rum.
– Det är ju allvarligt med forskningsfusk. Forskningen bidrar ju med kunskap som för oss framåt. Om vi inte kan lita på forskningen, så blir det en sämre utveckling för samhället, säger Mats Larhed.
Nämnden för prövning av oredlighet i forskning har kommit fram till att forskarna agerat antingen med uppsåt eller grovt oaktsamt i de aktuella fallen.
De sex forskarna, varav två är pensionerade professorer, har bestritt anklagelserna och beslutet kommer att överklagas.
Passerat omfattande granskning
Även Stockholms universitet var huvudman i en del av forskningen. Nämnden överlämnar nu misstankarna till respektive universitet för vidare hantering.
All forskning genomgår ju granskning innan den publiceras. Hur kan det ändå vara så här mycket som passerat den granskningen?
– Om det här beslutet vinner laga kraft, så måste man fråga sig hur det här har kunnat passera genom det granskningsförfarande som vi använder inom forskarvärlden, och som ska säkerställa att resultaten är korrekta och värda att publicera, säger Mats Larhed.