Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsalaforskarna Maria Strømme och Ocean Cheung undersöker framtida lösningar för rent dricksvatten – hör mer om hur de skördar vatten från luft i klippet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Uppsalaforskare kan lösa vattenbristen – tror på självförsörjande städer

Publicerad

Runt två miljarder människor saknar i dag rent dricksvatten. Uppsalaforskare bygger nu en lösning för att människor ska kunna bli självförsörjande på vatten.

– Det kan bli möjligt att skörda vatten i din egen trädgård, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Klimatförändringarna påverkar världen men kan även komma att förändra de svenska grundvattennivåerna.

I dag saknar runt två miljarder människor i världen tillgång till rent dricksvatten och ännu fler bor i områden med vattenbrist minst en månad per år, enligt en FN-rapport.

Frågan engagerar Maria Strømme, som har blivit utvald till Wallenberg Scholars-programmet för att bygga en grund för enkel och säker tillgång till rent vatten.

Detta genom skräddarsydda metallorganiska ramverk och 3D-utskrivna enheter som ska skörda rent vatten och vätgas från luft. Viktigt är även att tekniken ska vara ”grön” och utan el-tillförsel, tillägger Maria Strømme.

– Det är viktigare än någonsin att utveckla pålitliga och effektiva metoder för att säkra rent vatten, säger hon.

Framtida självförsörjande städer

Att skörda vatten från luft har man lyckats med i tidigare projekt – men inte utan el och flera gånger per dag, enligt Maria Strømme.

– Vi kommer att använda oss av en ny typ av metalorganiska ramverksmaterial, så kallade mof:ar. Tanken är att lösningen ska fungera i alla typer av klimat, främst i katastrofområden men förhoppningsvis även i framtida självförsörjande städer.

Hör mer om hur och när framtidens vatten kan utvinnas genom luft i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.