Mellan 2016 och 2019 rev Uppsalahem 396 kontrakt till följd av svarthyra, det vill säga att hyresgästen hyrde ut bostaden utan tillstånd. I snitt är det omkring hundra per år – och därutöver finns ett ordentligt mörkertal.
– Vi ser att problemet är stort i Uppsala. Vi upptäcker fall men det är ofta svårt att ta tillbaka lägenheterna då hela bevisbördan ligger på oss som hyresvärd, säger Lina Berglund.
Systemet sätts ur spel
Hon säger svartkontrakt ställer till stora bekymmer. Inte bara för dem som blir vräkta, utan rubbar hela strukturen för hyresmarknaden.
– Man kringgår kön och sätter systemet ur spel när lägenheter som skulle ha kommit ut till kön istället hamnar på den svarta marknaden. Även de som hyr i andrahand hamnar i en osäker situation när de inte vet hur länge de får bo kvar. Och de får betala för mycket.
Hur kontrollerar ni att en hyresgäst inte hyr ut i andrahand?
– Vårt allra viktigaste instrument är tips från grannar. Det kan till exempel vara att en granne märker att någon flyttar mitt i en månad, vilket man vanligtvis inte gör. Då kollar vi upp det.
Och sedan?
– Om vi hittar tillräckligt med bevis skickar vi en uppsägning till hyresgästen, och om denne bestrider den blir det prövning i hyresnämnden eller tingsrätten.
Hårdare lag
I oktober i fjol blev lagstiftningen kring andrahandsuthyrning hårdare. Bland annat är det kriminaliserat att hyra ut utan tillstånd och ta för mycket i hyra.
– Det är bra att hyresvärden försöker ha koll de som både hyr ut och hyr svart. I enskilda fall kan det leda till tragiska konsekvenser, att folk tvingas flytta, men det innebär också att någon som har större rätt till lägenheten att få den, säger Jens Nilsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Uppsala och Knivsta.
I klippet ovan berättar Lina Berglund och Jens Nilsson mer om svartkontrakt.