Vy över en byggnad omgiven av grönskande träd och planteringar i höstskrud. Bilden fångar den lugna atmosfären på området och färgglada höstlövar. En väg och gångstig löper genom området, med människor som rör sig i olika riktningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hit vill kommunen att Ungdomens hus ska flytta – följ med in i lokalen. Foto: Pontus Stark

Uppsalaskola kan bli nytt hem för Ungdomens hus

Publicerad

Bolandsskolan står delvis tom. Nu vill kommunen renovera ett av husen för att göra plats åt Ungdomens hus som står utan lokaler efter fredagens brand – men föreningen är skeptisk.

– Vi önskar fler alternativ från kommunen, säger David Edsjö, vice ordförande i Ungdomens hus.

Sedan ungefär fem år tillbaka har kommunen letat efter nya lokaler åt Ungdomens hus i Uppsala.

– Lokalerna de huserat i har varit väldigt risiga och icke tillgänglighetsanpassade. Det finns till exempel ingen hiss. För några år sedan kom vi fram till att det skulle kosta 20 miljoner att renovera och då konstaterade vi att det skulle bli för dyrt och började titta på alternativ, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Lokaler totalförstörda

Efter fredagens brand har delar av föreningens nuvarande lokaler totalförstörda – medan andra har rökskador i olika omfattning. Det har ytterligare aktualiserat frågan om var föreningen ska ha sin verksamhet eftersom de nu inte har någonstans att vara.

– De har inga lokaler just nu men vi kommer göra allt vi kan för att de ska ha ställen att träffas på och bedriva verksamhet även på kort sikt.

Förslaget: Gamla skollokaler

Ett mer långsiktigt alternativ som kommunen har lagt fram är Bolandsskolans gamla lokaler, vilket UNT var först med att berätta.

– Vi har skissat på förslag kring hur man skulle kunna renovera och anpassa lokalen med scener och annat, säger Linda Eskilsson.

Ungdomens hus önskar fler alternativ.

– Vi önskar en lokal med ett mer centralt läge – det är det kanske viktigaste för oss när det gäller en ny lokal, säger David Edsjö, vice ordförande i Ungdomens hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.