Efter att en hyrsjuksköterska från Uppsala misstänks ha tagit ut tabletter åt en patient, men behållit dem för sig själv, så vill nu IVO att sköterskan ska dömas till fängelse. Tabletterna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Uppsalasköterska misstänks för narkotikastöld – anmäls av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Efter misstankar om att en hyrsjuksköterska från Uppsala har stulit narkotika av sina patienter, så gör nu IVO en åtalsanmälan. För det misstänkta brottet skriver myndigheten att sköterskan bör dömas till fängelse.

Det är 2023 som hyrsjuksköterskan från Uppsala misstänks ha stulit drogklassade läkemedel från flera av sina patienter. Brotten ska ha skett på ett vård- och omsorgsboende i Uppsala kommun, där sköterskan jobbade.

Sköterskan ska enligt anmälan bland annat ha hämtat ut hundratals tabletter av märket Oxascand på apoteket, för att sedan inte registrera preparaten i narkotikajournalen.

Kan inte förklara vad som har hänt

Ett fåtal av tabletter ska ha getts till en patient, men resterande tabletter saknades och sjuksköterskan kan själv inte redogöra för vart preparaten har tagit vägen.

Hyrsjuksköterskan misstänks också för att ha klippt upp en annan patients medicinrulle och plockat ut Oxynorm, något som inte ska ha registrerats som kasserat. Dessa tabletter har heller inte återfunnits.

Vill döma till fängelse

Efter förhör så misstänks nu hyrsjuksköterskan för att olovligen ha tagit narkotiska läkemedel från patienter, samt misstänks för att olovligen ha haft narkotiska läkemedel.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, yrkar att sjuksköterskan ska dömas till fängelse och väntar in Åklagarmyndighetens ställningstagande till sin anmälan.

DETTA ÄR OXASCAND OCH OXYNORM

Oxascand är ett narkotikaklassat läkemedel vid ångestsyndrom, där de vanliga symtomen är ängslan, ångest, rastlöshet och sömnsvårigheter. Vid depressioner kan Oxascand också användas tillsammans med andra antidepressiva läkemedel.

Oxynorm är ett narkotikaklassat läkemedel som används till vuxna och ungdomar från 12 års ålder för behandling av svår smärta. Läkemedlet bör inte användas längre än nödvändigt.

Källa: www.fass.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.