Kvinna med slöja berättar om sin erfarenheter av diskriminering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om det inte är nödvändigt ska man inte be någon ta av slöjan, tycker Uppsalastudenten Sahar. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Kvinnor i Uppsala vittnar om diskriminering på grund av sin slöja

Uppdaterad
Publicerad

På en skolrast blev Sahar överfallen av en okänd kvinna på grund av sin slöja, berättar hon. Hon är en av flera muslimska kvinnor som vittnar om att de upplevt diskriminering, inte minst inom vården.

– Jag jobbar själv inom vården och tycker det är jättejobbigt, säger Sahar som idag studerar till dietist.

Som SVT Uppsala tidigare rapporterat har Diskrimineringsombudsmannen, DO, krävt Region Uppsala på 70 000 kronor efter att en läkare bett en kvinna ta av sig slöjan under ett läkarbesök. Detta trots att åkomman som kvinnan sökte vård för inte täcktes av slöjan, enligt DO.

Den unika tvisten kan sluta i rätten eftersom regionen bestrider DO:s krav.

Studentliv i Uppsala

– Jag har pratat med mina vänner om det här och det är hemskt om det stämmer att åkomman inte täcktes av slöjan, säger Maissha, student i Uppsala.

”Okej om undersökningen kräver det”

SVT har pratat med flera muslimska kvinnor i Uppsala som har erfarenhet av diskriminering inom vården. De är eniga om att det är okej för läkaren att be patienten ta av sig slöjan, under vissa förutsättningar.

– Enligt vår religion är det helt okej att ta av sig slöjan för läkaren, men endast om undersökningen kräver det. Allt beror på situationen, säger Petra, student i Uppsala.

Studenten Sahar berättar att hon för några år sedan blev överfallen utanför sin gymnasieskola på grund av att hon bar slöja. Händelsen ska ha polisanmälts, men lagts ned på grund av brist på bevisning.

I klippet: Hör Sahar berätta om när hon blev överfallen av en okänd kvinna.

Hundratals anmälningar

Under perioden 2019-2023 inkom totalt 462 anmälningar om diskriminerande behandling mot etnicitet eller religion inom sjukvården till Diskrimineringsombudsmannen, DO, från hela landet.

Av dessa har 35 lett till fortsatta utredningar varav fyra gällt Region Uppsala. Ett ärende har gått vidare till process, som rör en vårdcentral i Uppsala.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen, DO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet