Man, Robert Bodén, i vita arbetskläder, bakom ett fyrkantigt glas i en vit dörr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Robert Bodén, överläkare och professor, berättar om effekten av en ny typ av magnetstimulering mot depression. Foto: Pontus Stark/SVT

Ny typ av hjärnstimulering effektiv mot svår depression

Uppdaterad
Publicerad

En studie vid bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att den vanligaste varianten av magnetstimulering mot depression, iTBS, gör en stor del av patienterna bättre.

– Det är dags att sprida behandlingen över hela Sverige, säger Robert Bodén, överläkare på mottagningen för hjärnstimulering.

Magnetstimulering av hjärnan är en metod som används inom rutinsjukvården för patienter med svårbehandlad depression. Nu har forskare vid Akademiska sjukhuset, Karolinska institutet och Örebro universitet utvärderat den nyare och vanligast förekommande varianten, så kallad iTBS eller thetaburst.

– Resultatet visar att 42 procent av patienterna blir bättre, och 16 procent blir av med depressionen helt, säger Robert Bodén, överläkare på mottagningen för hjärnstimulering vid Akademiska sjukhuset, och professor vid Uppsala universitet.

Magnetimpulser till hjärnan

Behandlingen innebär att elektromagneter producerar ett magnetfält i hjärnan, vilket gör att nervceller får lättare – eller svårare – att signalera.

Magnetstimulering har använts sedan 2017, men den aktuella metoden är mer intensiv och utförs under kortare tid.

I klippet hör du Robert Bodén berätta om vad forskningen visar.

Mer om iTBS och rTMS

Magnetstimulering, eller repetitiv transkraniell magnetisk stimulering (rTMS) som det också kallas, är sedan 2017 ett rekommenderat behandlingsalternativ vid svårbehandlad depression.

Behandlingen innebär att en elektromagnet sätts mot huvudet, mitt över pannan. Magneten producerar ett snabbt varierande magnetfält som framkallar ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken. Detta leder till att nervcellerna i hjärnan som ligger strax under spolen antingen får lättare eller svårare att signalera.

iTBS är en variant av behandlingen, intermittent thetaburst-stimulering. Skillnaden är att den enbart tar 3 minuter jämfört med rTMS som tar 37 minuter.

rTMS finns på ett 20-tal sjukhus i landet där iTMS är den mest vanliga metoden. Det är upp till varje region/sjukhus att implementera metoden.

Förra året behandlades drygt 500 patienter med magnetstimulering i Sverige.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.