Foto: SVT Bild

Utsatta kvinnor ska stötta varandra

Publicerad

I dagarna startar en ny stödgruppsverksamhet i Uppsala. Den vänder sig till kvinnor som har blivit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen.

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen, förkortad Rise, erbjuder stöd i form av gruppsamtal. I dagarna startar de en ny verksamhet i Uppsala.

– Syftet är att erbjuda en trygg plats, en frizon där man kravlöst bara får vara den man är med hela sin historia. Många medlemmar upplever att de inte har fått prata om det här, att man blir ifrågasatt och inte trodd, säger Maria Möhring som är stödsamordnare.

Egna erfarenheter

Alla som jobbar i föreningen har egen erfarenhet av övergrepp. Maria Möhring började själv som deltagare i en grupp.

– Det största var att känna att jag inte var ensam. Jag minns att det kändes som att det stod skrivet i pannan och man hade en blinkande skylt på ryggen. Men när jag kom till gruppen kunde jag konstatera att det inte syns på de andra. Då syns det nog inte på mig heller, säger hon.

Maria Möhring tycker att samtalen är ett bra sätt att bryta ensamhetskänslan. Foto: Ragna Fahlander/Dalarnas tidningar

Rise ser sig som ett komplement till specialiserad vård. De erbjuder stöd från en utsatt till en annan. Man träffas i grupper på sex till åtta personer. Alla ges lika mycket tid.

– Vi kommenterar inte varandras berättelser, ger inga råd. Det ger otroligt mycket att höra hur andra har gjort. Det blir ju indirekta råd på det sättet, menar Maria Möhring.

Mildrar skam och skuldkänslor

Hon menar att samtalen är ett sätt att bryta ensamhetskänslan.

– Många känner sig otroligt ensamma. När man börjar prata om och dela det här, mildras den förfärliga känslan av skam och skuld som man bär på.

Föreningen har funnits sedan 1981, med basen i Stockholm. Under förra året startade man lokala grupper på sju andra orter runtom i landet. I kölvattnet av #metoo tror man att föreningen kommer att få många nya medlemmar under våren.

– Vi vill inge hopp om att det går att läka. Det är inte kört bara för att man har varit med om det här. Det är det vi vill förmedla, säger Maria Möhring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.