Två chefer står vid ett bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Sundström, avdelningschef för äldreomsorgen. och Lenita Granlund, förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen berättar om de nya uppgifterna i utredningen. Foto: Lina Yakoub/SVT

Våldtäkter i äldreomsorgen utreds efter UNT:s granskning – ytterligare en brukare utsatt

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen höll Uppsala kommun en pressträff med anledning av de övergrepp som skett inom äldreomsorgen under 2024 – detta efter UNT:s granskning.

Just nu pågår polisutredningar av två våldtäktsfall inom äldreomsorgen. UNT träffade ett av offren – en 84-årig kvinna som utsattes för övergrepp och våldtäkt i sitt hem under hemtjänstbesök. Under fredagskvällen hölls en presskonferens med kommunen där det framkom att ytterligare en brukare ska ha utsatts för våldtäkt av samma man.

En medarbetare ska också ha blivit utsatt för sexuellt ofredande av en annan anställd.

Händelserna är polisanmälda och kommunen har daglig kontakt med polisen med anledning av det som hänt.

”Måste trygga alla brukare”

På pressträffen under fredagskvällen närvarade Lenita Granlund, förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen, och Rasmus Sundström, avdelningschef för äldreomsorgen.

– Det är en stor kris. Nu måste vi trygga alla brukare, alla våra medarbetare får nu information att ta med sig ut till de äldre. Vi har chefer i beredskap hela helgen , säger Lenita Granlund.

Skärpta kontroller

Framöver vill kommunen skärpa kontrollerna vid en nyanställning och nu ligger ett förslag på bordet om att införa bakgrundskontroller med kontroll i belastningsregistret för nyanställda.

– Vi får in människor i vår välfärd som inte hör hemma där. Människor som begår kriminella handlingar och de ska inte vara i vår välfärd. Om vi kan påverka det genom att införa bakgrundskontroller då ska vi göra det, säger Tobias Smedberg (V) som är ordförande i äldrenämnden.

Den 11 september vid nästa sammanträde i kommunstyrelsen så kommer förslaget som Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt fram att beslutas.

– Vi måste se till att det här aldrig mer kan hända, säger Tobias Smedberg (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.