Tobias Smedberg (V). Foto: Johannes Kardell/SVT

Vänsterpartiet: ”Vi kräver politiskt inflytande”

Uppdaterad
Publicerad

I valet blev Vänstern det tredje största partiet i Uppsala. En position som enligt gruppledare Tobias Smedberg gör att de inte tänker rösta fram ett styre som inte ger partiet ett betydande inflytande i kommunpolitiken.

– Socialdemokraterna har gått till val på att stoppa vinstjakten i välfärden och på en utbyggd välfärd i stället för skattesänkningar. Nu är det upp till bevis. Har man prioriterat den politiken, eller kompromissat bort den för att sitta vid makten? Mittenstyret kommer inte kunna genomföra den politiken utan oss, säger Tobias Smedberg (V).

Efter att S, M och L presenterat planerna för sitt nya gemensamma styre av Uppsala har flera gamla samarbeten rivits upp. Dels Alliansen, men också för Vänsterpartiet, som förra mandatperioden satt i majoriteten. Nu hamnar partiet i stället i opposition.

– Vi sa redan innan valet och efter valet att vi är beredda att ta vårt ansvar för Uppsala och fortsätta sitta i majoritet. Vi var beredda på att föra samtal om vi att bilda majoritet där både C och L var med, men det har inte mittenpartierna velat. Då sätter vi oss i opposition, säger Tobias Smedberg.

Vill se genomslag för sin politik

I kommunvalet tog Vänsterpartiet hem 10,7 procent av rösterna och ökade sina mandat till nio.

– Vi kommer föra en diskussion med mittenstyret för att säkerställa att vi blir en kraftfull opposition och får det utrymme vi förtjänar som kommunens tredje största parti. Det första vi tittar på är att få inflytande i dem nämnder och politiska uppdrag man beslutar om under hösten.

Kommer ni släppa igenom mittenstyret på kommunfullmäktige om två veckor?

– Får vi det inflytande vi förtjänar så kan vi släppa fram dem. Men ansvaret att bilda ett styre som har stöd i kommunfullmäktige, det vilar hos Erik Pelling. Vi röstar inte på något styre där vi inte får politiskt inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.