Tömningen av Svandammen lockar storpublik. Foto: Astrid Iselidh/SVT

Väntade (och oväntade) fynd i Svandammen

Uppdaterad
Publicerad

Tömningen av Svandammen i Uppsala fortsätter att fascinera. Nu går projektet in i nästa fas och kommunen summerar de fynd som hittills gjorts i dammen.

Som vi tidigare berättat töms just nu Svandammen i Uppsala för första gången på 15 år. Och under 15 år hinner tydligen många saker slängas i vattnet. Eller vad sägs om ett paraply, en parkbänk, en vägskylt, en glassgubbe, flera olika stolar och ett antal musslor – och kanske lite mer väntat: 13 cyklar. Dessutom har ett stort antal fiskar tagits upp och flyttats till Fyrisån.

– Det som sticker ut tycker jag är parkbänken. Jag vet inte varför men det är spontan känsla jag får. De andra sakerna hade jag kunnat vänta mig även om såklart omfattningen på cyklar kanske var större än jag trott, säger Roger Lindström, projektledare och direktör för avdelningen, gata, park och natur på Uppsala kommun.

Finns det planer på att sätta upp förbudskyltar kring dammen med tanke på hur mycket som slängts i?

– Nej, jag tror att folk förstår att man inte ska slänga i saker och de som ändå gör det stoppas nog inte av en skylt, säger Roger Lindström.

Oklart när dammen fylls

Nu ska dammen slamsugas efter att ha tömts på vatten.

– Nu är torrläggningen slutförd och nu ska vi suga bort slammet i botten. Det är ju den egentliga anledningen till att vi gör den här tömningen. Slammet sätter sig ju på pumpar och fontäner och behöver tas bort, säger Roger Lindström.

Hur lång tid det kommer att ta är i nuläget oklart.

– Det är ett omfattande jobb och svårt att uppskatta. Vi kommer att få göra nya bedömningar under hela processen så jag kan inte säga något datum för när det kan vara klart i nuläget, säger Roger Lindström.

Stort intresse

Arbetet kring Svandammen har lockat en hel del nyfikna åskådare. I bildspelet ovan står till exempel en lång rad människor och tittar på. Men det är något som Uppsala kommun räknat med.

– Det är ju ett stort medialt och allmänt intresse. Jag kan förstå det med tanke på att det är en publik anläggning som många människor har en relation till, säger Roger Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.