Sprint-klass Jällagymnasiet eleven Navid Rezaie och hans mentor Jon Wass. Foto: SVT

Tuff väntan på uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Navid Rezaie kom till Sverige för ett år sedan. Han har lärt sig svenska, står i mål i UNIK och tränar med cykelklubben i Knivsta. Men han vet inte om han kommer att få stanna i Sverige, och det är han inte ensam om.

– Varje gång någon jag känner får avslag tänker jag att nästa gång är det min tur. Att samma sak ska hända mig, och om jag inte får stanna här vet jag inte vad som händer, säger Navid Rezaie uppgivet.

Han går på sprintprogrammet på Jällaskolan och bor på ett boende i Knivsta.

Väntan på uppehållstillstånd

– När jag först kom hit kände jag frihet, säkerhet och lättnad. Samtidigt var det inte lätt, för det var ju ett nytt land, nytt språk och en ny kultur. Och jag hade lämnat alla mina vänner och min familj i Afghanistan.

”Vi drömmer mardrömmar och är deprimerade”

Det har gått ett år sedan Navid Rezaie kom till Sverige och han berättar att han trivs bra här. Men mår bra, det gör han inte.

– Jag vet fortfarande inte om jag får stanna eller inte. Man kan säga att alla vi afghanska killar som väntar på uppehållstillstånd befinner oss i samma situation. Vi väntar, vi drömmer mardrömmar och är deprimerade. Vi vet ju ingenting om framtiden och det är väldigt jobbigt.

Trots att han alltså varit i Sverige ett år har Navid Rezaie ännu inte fått besked om han får stanna eller inte, och han vet inte när det beslutet kommer att komma.

– Väntan är aldrig bra, jag och mina kompisar vi tänker så mycket på hur det ska gå och det är väldigt jobbigt.

För att klara av väntan försöker Navid Rezaie sysselsätta sig bäst han kan, annars blir man galen, förklarar han. Foto: SVT

Hur gör du för att klara av den här väntan?

– Det gäller att hålla sig sysselsatt, annars blir man galen. Jag går i skolan på dagarna, och sen på eftermiddagarna spelar jag fotboll med UNIK och cyklar mountainbike i Knivsta. Cyklingen är svår och jag måste förbättra min teknik, men det är kul, förklarar Navid Rezaie.

”Nästa gång är det min tur”

Vi kan inte leva i Afghanistan, det är krig och talibanerna blir starkare för varje dag, berättar Navid Rezaie. Foto: SVT

I Uppsala län finns just nu 3.144 personer boende i Migrationsverkets mottagningssystem och hela 90 procent av av dem väntar på besked om de kommer att få stanna eller inte. 57 procent av den här gruppen utgörs av barn och ungdomar under 18 år.

Navid Rezaie berättar att hösten varit tung för honom och hans vänner sedan det blev klart att regeringen slutit ett avtal med Afghanistan om att kunna tvångsutvisa personer.

– Att komma till Sverige var min sista chans, jag ser ingen framtid i Afghanistan. Ett avslag vore en dödsdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på uppehållstillstånd

Mer i ämnet