Var tredje tonårstjej riskerar järnbrist

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje tjej i tonåren kan ha brist på järn. Det visar Livsmedelsverkets undersökning av matvanor bland ungdomar i Sverige. Och det är ungdomar vars föräldrar har lägre utbildning som löper störst risk att drabbas av brist på vitaminer och mineraler.

Livsmedelsverket har besökt skolor och undersökt 3000 ungdomars matvanor i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

De flesta får i sig de näringsämnen de behöver med ett undantag – järn.  Nästan var tredje ung tjej får i sig för lite järn.

– Det beror framför allt på att de förlorar blod för att de har mens men också att de kanske inte äter tillräckligt med järn från maten, säger Anna Karin Lindroos på Livsmedelsverket.

Vad kan konsekvensen bli av det?

–  Det är ju att man blir trött och hängig och att man blir lite extra andfådd.

Vegetarisk kost

Järn är ett mineral som hjälper till att transportera syret i blodet. Det finns i livsmedel som bönor, fullkornsprodukter, ägg och fisk – men framför allt i kött. Och unga tjejer behöver nära dubbelt så mycket järn som unga killar.

– Det är ju bra att inkludera lite kött och fisk i maten, men om man inte vill det är det jätteviktigt att välja järnrik mat från växtriket som bönor, linser och fullkornsprodukter.  Och att äta frukt och grönsaker i måltiderna så att man bättre tar upp järnet som finns i maten, säger Anna Karin Lindroos.

Ojämlika matvanor

Och störst risk att drabbas av brist på vitaminer och mineraler löper ungdomar från socio-ekonomiskt utsatta områden. Det finns ett samband mellan föräldrarnas utbildningsnivå och den näring ungdomarna får i sig.

– Ojämlikhet i matvanor är också ett tecken på ojämlikhet i hälsa på sikt och det är jätteviktigt att vi når de som äter sämst. En viktig åtgärd som vi ska vara stolta över i Sverige, det är skolmaten som når alla skolbarn. Där har alla chansen att få i sig ett bra mål mat om dagen, säger Anna Karin Lindroos.

Så äter ungdomar

Så här sammanfattar Livsmedelsverket i korthet studiens resultat om ungdomars kost:

  • De flesta får tillräckligt med vitaminer och mineraler, men tjejer får för lite järn
  • 9 av 10 äter för lite fullkorn, skulle behöva äta dubbelt så mycket
  • Hälften äter för mycket socker, nästan alla äter för mycket salt
  • Alla får tillräckligt med protein, även de som inte äter så mycket kött
  • De flesta får för lite fleromättat fett och för mycket mättat

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.