• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kanin i naturen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns något väldigt sant med att säga: ”föröka sig som kaniner”” – hör forskaren berätta om hur tama kaniner snabbt kan bli vilda – och invasiva. Foto: Michael Probst

Från fluffiga husdjur till invasiv art – 300 kaniner undersöktes i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

300 kaniner från tre kontinenter undersöktes i ett labb i Uppsala. Forskarna ville undersöka varför kaniner, trots att de varit tama i tusentals år, snabbt kan gå tillbaka till det vilda.

Samtidigt kan forskningen ge oanade effekter.

Människan har länge tagit hand om olika djur. Den mysiga kattungen eller den lojala hunden är några av en otrolig variation av husdjur som människan tagit till sig.

Vissa har förändrats så mycket från sina vilda förfäder att det är svårt att föreställa sig att de är släkt, som chihuahuan och andra hundraser som alla härstammar från vargar. Sätter man tillbaka husdjuren i vildmarken blir det en stor utmaning för dem att överleva.

– Vi ville titta på vad som händer i arvsmassan när tamdjur släpps ut och blir vilda igen, säger Carl-Johan Rubin, en av forskarna som deltagit i studien.

Mysterium – fram tills nu

Just kaniner har spritt sig över hela världen, ofta med allvarliga ekonomiska och ekologiska konsekvenser, men hur tamkaniner kan återanpassa sig till naturen har fram tills nu varit ett mysterium.

Därför undersöktes 300 kaniner från tre kontinenter av forskare Uppsala.

Det visade sig att när kaninerna återanpassar sig till det vilda tas de genetiska varianterna – som är kopplade till förtamningen – bort.

– Det sker en snabb frekvensförändring i arvsanlaget när det vilda anlaget tar över och det är troligen därför som tamkaniner så snabbt kan förvildas, säger han.

I klippet: Hör forskaren om vad de oanade effekterna forskningsresultaten kan medföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.