man utanför tegelbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I toppen av den organiserade brottsligheten är de specialister – det måste vi också vara” – hör Andreas Falk, brottsförebyggare på Uppsala kommun, om en brottsbransch som omfattar mer än dubbelt så mycket som narkotikamarknaden. Foto: David Rydell/SVT

Varnar för välfärdsbrott – omsätter uppemot 75 miljarder årligen

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 150 miljarder kronor. Så mycket omsätter den kriminella ekonomin årligen, enligt polisen. Men det är inte narkotikamarknaden som genererar mest pengar.

– Det finns en annan bransch med mycket pengar där du inte riskerar att bli skjuten, säger Andreas Falk, brottsförebyggare.

– Här klev det in en förtroendeingivande person och ville sätta upp nya första hjälpen-skyltar. Men det fanns inget avtal och varningsklockor ringde hos personalen, säger Andreas Falk, brottsförebyggare vid Uppsala kommun, som beskriver ett fall i mängden där de utsatts för ett bedrägeriförsök.

Det kan låta harmlöst att luras genom att sätta upp nya första hjälpen-skyltar och skicka falska fakturor. Men det är en del av så kallade välfärdsbrott som enligt Andreas Falk omsätter mellan 43 och 75 miljarder kronor varje år. Det går att jämföra med narkotikamarknaden som årligen omsätter drygt 15 miljarder kronor, enligt uppgifter från polis och Tullverket.

Blåljus

I de 43–75 miljarder kronorna ingår inte bara att sätta upp falska skyltar utan även olika typer av bidragsbrott till organiserad brottslighet som satt det i system att lura myndigheter.

Kapplöpning mot kriminella

Eftersom de kriminella inte redovisar sina inkomster är det svårt att få en överblick över hur utbrett problemet är i Uppsala. Men det går att slå fast att Uppsala kommun årligen upptäcker bedrägerier som uppgår till miljontals kronor – en siffra som stiger varje år.

– Men det är inte för att allt fler Uppsalabor bestämmer sig för att bli kriminella, säger Andreas Falk och fortsätter:

– Vi som kommun har blivit bättre på att upptäcka de här bedrägerierna.

Han beskriver det som en kapplöpning. Där kommunerna täpper igen ett hål som utnyttjas av de kriminella så hittar de snart ett nytt hål.

– Välfärdsbrott finns på många olika nivåer. Men i toppen av pyramiden är utövarna specialister med egna jurister, ekonomer och revisorer. Det i sin tur måste vi motarbeta med egna experter och därför har vi på senare år anställt flera personer som dagligen jobbar mot de kriminella, säger Andreas Falk.

I klippet: ”Du riskerar inte att bli skjuten i välfärdsbrottsbranschen” – brottsförebyggaren om bedrägerierna som varje år genererar mer pengar än narkotikamarknaden.

Välfärdsbrott

Den kriminella ekonomin

Polisen uppskattar att den kriminella ekonomi årligen genererar mellan 100–150 miljarder kronor. Välfärdsbrott omsätter mellan 43–75 miljoner kronor och narkotikamarknaden uppskattas vara värd cirka 15 miljarder kronor.

Vad är välfärdsbrott?

Välfärdsbrott handlar om att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Det inkluderar bidragsbrotten, där en enskild får för mycket bidrag utbetalt. Det kan till exempel vara ekonomiskt bistånd, föräldrapenning, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. Det kan också handla om aktörer som inte följer de avtal som de ingått med kommun, region eller stat eller andra oegentligheter och brott så som bedrägerier. Välfärdsbrottsligheten har dels ekonomiska följder men också följder i form av kvalitetsbrister, exempelvis genom att seriösa aktörer inte kan konkurrera med dem som fuskar i samband med till exempel upphandlingar.

Källa: Brottsförebyggande rådet, polisen, Ekobrottsmyndigheten och Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåljus

Mer i ämnet