Foto: SVT

Vikingaarkeologen slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Striden om hur det kontroversiella textilbandet från Birka ska tolkas fortsätter. Nu slår uppsalaarkeologen tillbaka mot den tuffa kritiken.

På Enköpings museum pågår utställningen Viking Couture. En del av den visar fynd från vikingagravar i Birka på Björkö bland annat. Ett så kallat brickvävt band har väckt mycket uppmärksamhet. Eller snarare textilarkeologen Annika Larssons tolkning av mönstret som vävts av silvertrådar.

Genom att sätta samman symboler på olika delar av bandet har Annika Larsson hittat vad hon anser är tecknet för ”Allah”. Men den tolkningen har fått hård kritik, i huvudsak från docenten i islamisk konst, Stephannie Mulder i Austin, Texas. Kritiken har fångats upp på sociala medier och fått stor spridning och Annika Larsson har själv hamnat mitt i i stormen.

– Det är helt sjukt, det går inte att beskriva, det är absurt. Den här frågan är så laddad. Det är jätteläskigt det här, säger Annika Larsson, textilarkeolog på Uppsala universitet.

Ser ordet Allah i vikingamönster

Annika Larsson har anklagats för att ha ”klippt och klistrat” i mönstret för att få fram tecknet Allah, genom att flytta ihop element som ligger längs bandet. Det står inte Allah utan Lllah, ett ord utan mening, menar Mulder.

– Att hävda att Lllah och Allah är samma sak är lika absurt som att hävda att Dud och Gud är samma sak, skriver Mulder.

Annika Larsson försvarar metoden som hon anser har stöd i en samtida skola i bland annat Egypten och Spanien hur man mystifierade budskap.

– Där gör man en slags ”hemliga” inskriptioner. Man förvanskar texterna och bryter sönder dem. Men gör precis det som jag menar att man gjort på de här banden. Man kan till exempel spegelvända och man kan skriva medvetna fel, och det ska vara svårt att tolka det här. Jag som har jobbat så länge med det här materialet börjar se att det faktisk är den religiösa skolan vi faktiskt ser i de här banden.

Därför hävdar Annika Larsson fortfarande att hon tror att tecknen uttrycker någon religiös version av Allah på bandet.

– Det är klart att vi inte kan säga det med fullständig säkerhet, med det här är en tolkning av flera andra. Men just i den här skolan bryter man sönder orden som är religiöst laddade i mindre bitar, till exempel Allah.

Hittar samtida tecken som stöd

En annan del av kritiken gäller de geometriska kufi-arabiska tecken som Mulder påstår använts som jämförelse av Annika Larsson. Mulder menar att det är en feldatering på 500 år och att den typen av tecken inte fanns på vikingatiden.

Även där hävdar Annika Larsson att hon har belägg och att Mulder lyfter fram fel jämförelseexempel. Tecken på bland annat en minaret i Afghanistan från 1100-talet är liknande anser Larsson.

– Det är de som tittar på fel material som är 500 år senare, jag tittar på samtida material.

Ifrågasätter bilden av vikingen som ”ursvensk”

Debatten kring tolkningen av ”Allah-bandet” har satt Enköpings museum på den internationella kartan, och Annika Larssons forskning har verkligen hamnat i den ideologiska hetluften.

– Ja, förmodligen handlar det om att det är en stor invandring idag och att det här är en debatt som redan pågår i samhället. Och man identifierar sig med vikingar som typiskt nordiska och tänk då om det inte ligger vikingar i alla gravar? Det kan vara svårt att ta.

Förstod du sprängkraften i att koppla ihop vikingar med Allah?

– Ja, det gjorde jag. Jag vet ju att man har hittat en ring som det står Allah på och det spreds ju också över hela världen. Men det märkliga är ju att de här resultaten är en naturlig följd av att man haft 150 år av kontakter med de här områdena. Vi ser massor av sidentyger i gravarna, vi har andra inskriptioner och föremål som pratar om kontakter med det här områdena. Så jag kan inte förstå varför det här skulle vara så exceptionellt annorlunda mot resten av fynden. Jag har verkligen poängterat att jag absolut inte tror att de är muslimer.

Ska publicera tesen

Annika Larsson pekar på att det här är en pågående forskningsprocess där teser läggs fram, diskuteras, och förkastas eller accepteras. Nu har kritiken mot henne tagits som facit på ett felaktigt sätt menar hon, inte minst i kretsar som vurmar för den nationalromantiska beskrivningen av vikingar som ”ursvenska”. Efter utställningen avslutats ska rönen om Allah-banden lämnas till en vetenskaplig tidskrift för granskning och publicering.

Borde du först ha publicerat din forskning i en vetenskaplig tidskrift för att få den granskad av andra experter?

– Nej det är inte den typen av projekt, utan det här är Riksbankens jubileumsfond som stödjer ett kommunikationsprojekt. Det är till för att forskare ska presentera sina resultat publikt. Vitsen är faktiskt att få igång en debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.