• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Baksidan av det nya stadshuset kommer att ha en fasad av glas. Foto: Henning Larsen Architects

Vinnarförslaget: Så blir nya stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekttävlingen om hur nya stadshuset ska se ut är avgjord. På måndagen avslöjades vinnaren.

Bättre samordning och behov av förbättrad arbetsmiljö har lyfts fram som anledningarna bakom ett nytt stadshus. På måndagen presenterades vinnaren. Förslaget ”Fröja Ånyo”, framtaget av arkitektbyrån Henning Larsson Architects, tog hem tävlingen.

– Stadshuset blir samtida och funktionellt. Vi vill framförallt lyfta hur bra det smälter ihop med det hus som står här och bevarar det gamla, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S), tillika tävlingsjuryns ordförande, till SVT Nyheter Uppsala.

1500 personer kommer att arbeta i det nya stadshuset som beräknas att stå klart år 2020. Nästa höst drar bygget igång.

– Nu ska projektgruppen gå igenom ritningarna med arkitektgruppen. Nästa sommar fattas beslutet i kommunfullmäktige, säger Marlene Burwick.

Fem förslag

Juryn utsåg vinnaren utifrån fem förslag. Arkitekterna till förslagen utformade skisserna efter vissa specifika krav. Det nya stadshuset ska, som det är i dag, vara sex våningar högt, det ska utveckla det historiska arvet och byggas ut från drygt 13.000 till 27.000 kvadratmeter.

Stadshuset, som det ser ut i dag, är resultatet av en arkitekttävling från 1957. Men när stadshuset stod färdigbyggt 1964 var det hälften så stort som det vinnande förslaget ”Fröjas sal”.

– Stadshuset var tänkt från början att vara helt kvarter så vi fullbordar ett gammalt förslag, men vi har ändå förhoppningar att den nya delen av huset blir tydlig, säger Per Hansson, designansvarig för skissen av det nya huset.

”Ett stort fantastiskt rum”

Vad kan Uppsalaborna vänta sig år 2020?

– De kan vänta sig ett stort fantastiskt rum inne på gården, det kommer att finnas en offentlig passage tvärs över huset, säger Per Hansson.

Under presentationen poängterade Marlene Burwick vikten av tillgänglighet.

– Kommunen växer och det ger framåtrörelse. Vi behöver ett samtida stadshus som är tillgängligt för medborgarna. Det ska vara en naturlig mötesplats och navet i demokratin.

”Samklang med tiden”

Från kommunstyrelsen fanns också Maria Gardfjell (MP) och Fredrik Ahlstedt (M) med i juryn. Stadsdirektör Joachim Danielsson och representanter från Sveriges Arkitekter var också jurydeltagare.

– Uppsala växer med kanonfart och vi behöver ett hus som är i samklang med tiden, sa Joachim Danielsson under presentationen av det nya huset.

Motivering

”Fröja Ånyo har potential att bli ett värdigt stadshus och fullända det hus som Erik och Thore Adhlsén påbörjade, tänkt för platsen. Förslaget passar väl in i stadsbilden och är robust i sitt grundkoncept med stora möjligheter att utvecklas, både under projekteringsfasen och som byggnad.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.