Weigl: ”Sådana här brott får inte tystas ned”

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets Kerstin Weigl har en unik kunskap om mäns våld mot kvinnor.

Hon har granskat våldet i över sju år.

– Det saknas civilkurage hos våra myndigheter. Efteråt har man sett och förstått. Men då är det försent.

2009 inledde Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom en granskning om mäns våld mot kvinnor, och upptäckte snart att det var en granskning eller forskning som ingen tidigare gjort.

Under granskningen kom man fram till att 153 kvinnor mördats av män i nära relationer under 2000-talet.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

– Det var inte lätt. För den här typen av brott finns det ingen speciell brottskod, så vi var tvungna att begära ut förundersökningar som gällde allt dödligt våld mot kvinnor från samtliga 21 polismyndigheter. Det tog oss två sammanlagt fyra månader att gå igenom materialet, säger Kerstin Weigl.

18 mord 2015

Kerstin Weigl har sedan 2009 fortsatt att jobba med granskningen. Och nytt material att jobba med fortsätter tyvärr att komma in.

Läs mer: Se Kerstin Weigls granskning i Aftonbladet

– Det sker ungefär 16, 17 sådana här mord om året. De senaste åren har antalet sjunkit en aning, men förra året blev det en topp med 18 fall. Varför vet jag inte.

Anledningen till att Weigl och Edblom började granska just den här typen av brott var att det talades tyst om de här fallen – medvetet eller omedvetet.

– Anledningen är att om gärningsmännen är döda så gör polisen oftast bara en rutinundersökning för att säkerhetsställa att det inte finns någon annan tänkbar gärningsman. Och därefter läggs fallet ned. I vissa fall blir de här kvinnornas öde bara en notis i en lokaltidning. Andra uppmärksammas inte alls.

Tung granskning

Arbetet med granskningen har varit tung rent känslomässigt.

– Inledningsvis var det rent nödvändigt att vi var två, inte bara på grund av arbetsbördan, utan också att vi kunde debreafa och prata av oss hos varandra. Påfallande ofta handlar det om grovt övervåld som man inte ser i andra mord. Det kunde handla om brutalitetet som 63 knivhugg när det hade räckt med ett.

”Bra med uppmärksamheten”

Mitt i det tragiska med det som hände utanför Örsundsbro så är Kerstin Weigl glad över uppmärksamheten som dådet har fått.

– Såna här brott får inte tystas ned. Jag har intervjuat länspolismästare som har kallat utökade självmord – eller mord med efterföljande självmord som jag vill kalla det – för ”barmhärtighetsmord”. Det är ju helt galet! Ofta handlar det då om äldre par där mannen har dödat kvinnan och därefter sig själv. I efterhand, när man granskar det, så är det påfallande ofta så att man upptäcker att kvinnan inte alls har haft någon dödslängtan.

Kerstin Weigl vet för lite om mordet utanför Örsundsbro för att uttala sig om det specifika fallet, men rent generellt har Kerstin Weigl unika kunskaper om den här typen av brott. 2015 fick Kerstin Weigl Stora Journalistpriset för sitt arbete.

Händer i alla samhällsgrupper

Mord med efterföljande självmord handlar nästan uteslutande om män som dödar kvinnor. Och enligt Kerstin Weigl händer det i alla samhällsgrupper.

– Genomgående kan man nästan alltid säga att det handlar om män med en psykisk störning på något sätt. Män som är kontrollerande i ett förhållande. Den utlösande faktorn är nästan alltid en separation, där mannen just tappar kontrollen. Sker det sedan en utveckling, mannen har eller påbörjar ett missbruk, kanske mister sitt jobb och kanske bostaden, ja då ökar riskerna naturligtvis.

Weigls granskning visar antalet mord på kvinnor av män i nära relationer ligger ganska stabilt på 16, 17 fall per år sedan 1970-talet.

”Saknas civilkurage hos myndigheter”

Trots det så ser Kerstin Weigl att det händer positiva saker.

– Rent polisiärt måste jag säga att det händer bra saker, kunskapen om de här brotten ökar hela tiden. Däremot upplever jag att andra myndigheter måste ta större steg. Bland annat socialtjänsten.

– Efter att sånt här har hänt brukar det alltid komma fram att det funnits varningssignaler som myndigheter, skolor eller andra inte har tagit på allvar. Ofta har skolan reagerat på någon situation utan att agera eller att socialtjänsten har betalat ut försörjningsstöd trots att den sökande kvinnan uppenbarligen har misshandlats. Det saknas civilkurage hos våra myndigheter. Efteråt har man sett och förstått. Men då är det försent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Mer i ämnet