Sedan Yasmine Åkermark tog studenten från Katedralskolan i Uppsala år 2006 har hon studerat och arbetat utomlands. Inför varje ny resa eller flytt har hon återvänt till Uppsala – som alltid har varit basen.
– Att vara digital nomad innebär att du anpassar ditt arbete efter dig själv, istället för tvärtom. På så sätt kan jag upptäcka nya städer och träffa nya människor samtligt som jag jobbar.
”Får ofta dålig stämpel”
Att vara digital nomad kräver att man har drivkraft och engagemang, menar Yasmine Åkermark. Enligt henne får digitala nomader ofta en oförtjänt dålig stämpel.
– I exempelvis medier porträtteras vi ofta som personer som bara ligger i hängmattan. Jag har provat att jobba i en hängmatta och det var jättesvårt.
Enligt Isto Huvila, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universitet, tenderar digitala nomader att jobba mer än genomsnittet.
– Om man brinner för sitt jobb och kan arbeta när det passar en själv, så är det ganska få som jobbar mindre.
Driver mötesplats för likasinnade
I dag bor Yasmine Åkermark i New York där hon är en av tre som driver nätverket Svenska nomader. De hjälper företag och myndigheter med frågor om digitala nomader och har daglig kontakt med människor som vill eller har valt att ta med sig jobbet till en annan plats.
– En person bestämde sig för att flytta från storstan och göra stugan i Norrland till sin arbetplats. En annan åker just nu tåg till Peking och jobbar under tiden. Man kan vara digital nomad på så många olika sätt, säger Yasmine Åkermark.
I klippet ovan kan du höra Yasmine berätta om sina erfarenheter och höra vad professor Isto Huvila tror om framtiden för digitala nomader.