– Den 28 september har jag uppkörning för bussförarutbildningen. Om jag inte klarar den så måste jag gå om hela utbildningen någon annanstans, säger eleven Anabade Anabade i Uppsala.
Yrkesakademins verksamheter – med för få deltagare – över hela landet påverkas av beslutet att stänga ned, och bakgrunden är en företagsrekonstruktion på grund av dålig lönsamhet.
– Framför allt handlar det om färre deltagare och ökade kostnader för bland annat drivmedel, säger Daniel Strömblad, enhetschef för Yrkesakademin i Uppsala.
Tusen elever i landet
Ett 50-tal verksamheter kommer dock fortsätta, men totalt berörs omkring 1 000 elever runtom i hela Sverige. I Uppsala har företaget 100 elever – bland annat på utbildningar till bussförare och lastbilsförare samt inom restaurang och bageri, bygg och anläggning.
Samtidigt som eleverna nu kan tvingas ut i arbetslöshet eller behöva gå om hela utbildningen är det brist på chaufförer i transportbranschen.
– Vi är såklart besvikna och gör allt vi kan för att fånga upp elever. Branschen är i stort behov av fler bussförare och redan på kort sikt får vi ännu svårare att rekrytera, säger Ann-Sofie Myrén, presskommunikatör på bussbolaget Keolis som bland annat ansvarar för UL:s länsbussar.
Även runt 200 anställda inom Yrkesakademin i landet påverkas.