SVT Foto: SVT

2000 sjuåringar bjuds in till stor hälsoundersökning

Publicerad

Syftet – att undersöka om exponering för hormonstörande ämnen under graviditeten kan påverka barnets hälsoutveckling.

Undersökningarna är en del av den stora Selmastudien som är ett samarbete mellan landstinget och Karlstads universitet. Syftet är att undersöka om exponering för hormonstörande ämnen under graviditeten kan påverka barnets hälsoutveckling.

2007 rekryterades 2000 gravida kvinnor till studien från mödrahälsovården i Värmland.

– Vi sparade blod och urin från kvinnor och barn som vi sedan har analyserat för hormonstörande ämnen, säger professor Carl-Gustaf Bornehag, projektledare för Selmastudien.

Fas två

I studiens andra fas bjuds de 2000 barnen in för att undersökas för deras känslomässiga utveckling, effekter på ämnesomsättning och tillväxt, bland annat. På vårdcentraler i Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Arvika och Torsby har tio personer anställts för att utföra hälsoundersökningen under de två kommande åren.

Carl-Gustaf Bornehag hoppas på att så många som möjligt av sjuåringarna vill vara med i studiens andra del.

– De får avgöra om de vill vara med och får även praktiska anvisningar. De ska till exempel ta med sig urinprover och en tand, om de har en sparad.

Ger ni någon ersättning för utebliven inkomst från tandfén?

– Familjerna får ingen ersättning i pengar, däremot kommer barnen att få lite saker. Men det är en rätt känslig fråga, har vi förstått, det här med tandfén. Vi har diskuterat hur vi ska hantera det, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.