En äldre kvinna i sjukhuskläder står bredvid en person som ligger på en bår de är i en sjukhusmiljö med droppställning och syrgas bakom. Delad bild på Daniel Schützer (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Daniel Schützer (S) mer vilka vinster 30-timmarsveckan kan göra för vården. Foto: SVT

Undersköterskor i Arvika och Torsby har testat 30-timmarsvecka: ”De som fått prova är mycket nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan det bli möjligt för en del sjukvårdsanställda inom Region Värmland som är 62 år eller äldre att jobba 80 procent med bibehållen heltidslön.

– De med förkortad arbetstid kan tänka sig att jobba längre istället för att gå i pension, vilket skulle vara mycket positivt för sjukvården, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ett hundratal sjukvårdsanställda inom Region Värmland skulle under förra året i olika projekt få prova på kortare arbetstid med full lön. Initiativet kom från Vänsterpartiet i ett försök att göra arbete inom regionen mer attraktivt.

Ganska snart fick två av de tre projekten avbrytas på grund av personalbrist, men ett av pilotprojekten – en grupp med anställda som är 62 år eller äldre på sjukhusen i Arvika och Torsby – kunde leva vidare.

Positiva signaler om 30 timmars arbetsvecka

Nu har en första utvärdering gjorts och resultatet är positivt.

– De som fått prova är mycket nöjda, och har i utvärderingen sagt att de med förkortad arbetstid kan tänka sig att jobba längre istället för att gå i pension, vilket skulle vara mycket positivt för sjukvården, säger Daniel Schützer (S).

Ett av de andra pilotförsöken var på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad där ett annat schema skulle möjliggöra för alla oavsett ålder att gå ner i tid med full lön, men det fungerade inte på grund av personalbrist och fick avbrytas i förtid.

Försök inom slutenvårdspsykiatrin fick avbrytas

Det andra försöket var inom slutenvårdspsykiatrin där man försökte skapa 30-timmarstjänster med arbetstid på enbart helger. Men bara ett fåtal anställda var intresserade, och även där fick pilotprojektet avbrytas i förtid.

Men med projektet bland de äldre som grund, kan det bli verklighet för fler anställda 62+ att få jobba 30 timmar per vecka med heltidslön. Nu har politikerna gett sjukvårdsledningen i uppdrag att utreda det vidare, med sikte på att starta vid nästa årsskifte 23/24.

I klippet berättar Daniel Schützer (S) mer vilka vinster 30-timmarsveckan kan göra för vården.

Satsningen på 30-timmarsvecka

Region Värmland införde på försök under förra året 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön i tre olika pilotprojekt:

Akutavdelningen på Karlstads centralsjukhus, där en ny schemaläggningsmodell skulle skapa större möjligheter för återhämtning för personalen. Men projektet avbröts i förtid på grund av personalbrist.

Slutenvårdspsykiatrin i Karlstad, där det varit svårt att bemanna helger och kvällar. Därför försökte man försöka skapa tjänster med 30 timmar förlagda enbart till helger. Men bara ett fåtal var intresserade, och även projektet lades ner i förtid.

På sjukhusen i Torsby och Arvika erbjöds de som är 62 år eller äldre gå ner i tid. Här ville man se om fler orkar jobba heltid fram till pension med kortare arbetstid.

Försöken, som från början omfattade drygt 100 anställda, pågick under olika perioder under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.