Kronofogden valde att genomföra auktionen av 96-åriga Aina Nilssons hus i Norra Råda, Värmland. Om fyra veckor tvingas hon därmed flytta från sitt föräldrahem.
Bakgrunden till försäljningen är en skatteskuld på 82.000 kronor – en obetald reavinstskatt – som hon för några år sedan drog på sig efter försäljningen av en lägenhet som hon köpt åt sin son Gunnar Nilsson, 61.
– Det hände det massor i mitt liv då, så jag lyckades tyvärr inte betala tillbaka det till mamma, säger Gunnar Nilsson till SVT Nyheter.
Ringde och berättade om lånet – innan auktionen
Sedan dess har det varit flera turer med Kronofogden, berättar han. Kronofogden beslutade att sälja huset i en exekutiv auktion. Huset värderades av myndigheten till 300.000 kronor.
På tisdagsmorgonen, innan auktionen, lyckades Aina Nilsson få lån av Fryksdalens Sparbank i Sunne. Sonen Gunnar ringde då till Kronofogden och berättade om lånet. På måndagen, precis innan auktionen skulle börja, ringde även bankens direktör till auktionsförrättarna och meddelade att ett lån hade beviljats.
– Det enda som fattades var underskrifter, men de envisades med att genomföra försäljningen ändå, säger Gunnar Nilsson.
Huset såldes för 200.000 och snart tvingas Aina flytta.
”Kronofogden tog ingen hänsyn”
Till Aftonbladet säger Per Andersson, enhetschef på Kronofogden, att försäljningen av huset gått korrekt till.
– Ja, jag kan inte se att vi skulle ha kunnat göra något annorlunda. Det räcker inte att de ringer och säger att det ska komma pengar när kravet är att det ska vara betalt, säger Per Andersson.
Gunnar Nilsson anser inte att Kronofogden inte tagit hänsyn till att hans mamma är 96 år gammal och närmast blind.
– Det är ingen schysst stil det här. Hon har inte förstått vad det varit frågan om. De har inte satt sig ner och pratat med mamma. De måste ta hänsyn till vilken person som sitter på andra sidan, säger han.
Kan strida mot Europakonventionen
I somras fälldes Sverige i Europadomstolen i ett liknande fall och regeringen uppmanades att ändra sina metoder för skatteindrivning.
Beslutet att genomföra försäljningen av Aina Nilssons hus kan därför strida mot Europadomstolens beslut.
– Under förutsättningen att det gått till så här så är det ett beslut som står i strid mot sommarens avgörande, säger Jan Thörnhammar, advokat i det uppmärksammade fallet.
– Om en bankgaranti har lämnats, och om det då finns medel till betalning, så är det ett oproportionerligt ingrep att sälja bostaden, säger han.
Gunnar Nilsson berättar nu att de ska överklaga försäljningen.
– I dag vet vi inte var hon ska ta vägen. Mamma säger att ”jag går inte ut härifrån, de får bära mig ut härifrån.”