I februari 2012 tecknade Robin Lindgren ett obligationslån i bolaget Värmlands Finans. Han satsade alla sina besparingar på 80 000 kronor med löfte om en årlig ränta på nästan 8 procent.
– Det var bra att pengarna fanns kvar i länet, man skulle få utbetalning varje månad och det passade mig, säger Robin Lindgren.
Domen försvårar
Men några pengar blev det aldrig, några månader senare häktades bolagets vd och sju andra personer som misstänktes för ekonomisk brottslighet. Värmlands Finans försattes i konkurs och många småsparare drabbades.
Igår meddelade hovrätten att den förre vd:n för Värmlands Finans är oskyldig till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.
Hur påverkar den här hovrättsdomen aktiespararnas möjligheter att få pengar?
– Den stora påverkan det är att inte konkursförvaltaren är klar så vi får se hur läget är i bolaget. Sen är det naturligtvis svårare att stämma bolagets vd och en del medarbetare och styrelsen på skadestånd, eftersom det gått så lång tid och hovrätten har förklarat att de inte gjort något fel, säger Gunnar Ek, som är en välkänd bolagsbevakare hos Aktiespararna.
Aktieägarna förlorare
Hur många som tecknade obligationslån i Värmlands Finans är oklart men Gunnar Ek uppskattar antalet aktieägare till 400-450 juridiska personer.
– De som kan förväntas få utdelning i konkursen är framför allt prioriterade borgenärer och även oprioriterade borgenärer. Men aktieägare kommer få tillbaka några pengar. Det törs jag säga idag, säger Anders Nilsson, konkursförvaltare.
Aktieprofil kritisk
Gunnar Ek är kritisk till att konkursförvaltaren inte är färdig med sitt arbete, två och ett halv år efter Värmlands Finans konkurs.
– Det har tagit alldeles för lång tid. Under mellantiden hinner många av de möjligheter av fordringar som finns att försvinna. Pengar som gått till olika privatpersoner och till olika bolag är förmodligen helt borta idag. Hade man satt långt tidigare hade man förmodligen fått tillbaka en hel del. Nu får man inte det.
– I den här typen av konkurser, när det pågår ett större antal processer att få tillbaka tillgångar och pengar till fordringsägarna, så tar det tyvärr lång tid, säger Anders Nilsson, konkursförvaltare.
Pengar tillbaka
De som tecknad obligationslån kommer sannolikt få tillbaka pengar men enligt konkursförvaltaren återstår det ännu ett års arbete innan konkursboet är klart. Var slutnotan för själva rättsprocessen mot bolaget och de inblandade slutar återstår att se. Men Robin Lindgren tror att han kommer få pengar.
– Ja det tror jag. Men om det räcker till både bil och resa eller om det bara blir en tvättmaskin, det återstår att se, säger Robin Lindgren.