Arkivbild. Foto: SVT

Så många hemtjänstanställda träffar de äldre

Publicerad

Hur många hemtjänstanställda som knackar på hos de äldre varierar mycket mellan landets kommuner. I Forshaga låg snittet 2017 på 21 personer under två veckors tid, det är högst snitt i Värmland visar ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada).

Statistiken bygger på kommunernas egna mätningar av hur många olika personer ur hemtjänsten som besöker äldre, som får minst två besök om dagen. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte med.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

Högst snitt i Forshaga

Högst snitt i hela Sverige 2017 hade Kumla med 27 personer. Forshaga med 21 personer har högst snitt i Värmland, tätt följt av Säffle med 20 och Karlstad med 19.

– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående. Man värdesätter inte betydelsen av det i vården i dag, som är ganska uppgiftscentrerad, säger Annelie Sundler.

Så är läget i din kommun:

1. Forshaga 21 olika personer

2. Säffle 20

3. Karlstad 19

4. Eda 18

4. Kristinehamn 18

6. Arvika 16

7. Munkfors 15

7. Torsby 15

9. Kil 14

9. Sunne 14

11. Grums 13

11. Årjäng 13

13. Hammarö 12

För Filipstad, Hagfors och Storfors finns det inga siffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.