När Landstinget i Värmland stod inför en ny upphandling av ambulanser tittade arbetsgrupper på arbetsmiljö, komfort, framkomlighet och patientsäkerhet i bilarna. De nya bilarna innebär i huvudsak att det blir smidigare för personalen att jobba och att nå utrustning, än i de gamla bilarna.
– Den största skillnaden blir att vi kan ta saker utifrån sjukhytten som gör att den inte kommer bli lika kall när vi slipper öppna den. Men den är också fyrhjuldriven vilket vi tror kommer öka vår framkomlighet på ett bra vis, säger Joakim Pettersson, fordonsansvarig.
– Det är viktigt att hålla patienten varm vid trauma eller vanlig sjukdom, säger Lena Landberg, materialansvarig vid ambulansen.
Varje bil kostar landstinget 1,6 miljoner kronor årligen och avtalet gäller under två år med möjlighet att förlänga avtalet två gånger, ett år vardera gången.
”Det blir lite mer personbilskänsla att köra”
Innan nyår ska det finnas sex nya bilar och sen kommer 5-6 bilar bytas ut till nya Volkswagen-modeller varje år. En akutambulans körs runt 10.000 mil varje år.
– Det blir lite mer personbilskänsla att köra, vi tror att den blir mer lätthanterlig att köra, säger Joakim Pettersson.
– Jag har provkört den nya ambulansen, den går bra, säger Lena Landberg.