– Den äldre generationen förstår inte alltid hur högt trycket är på sociala medier och hur det påverkar våra barn. Inte minst när det gäller den smalhets som nu gäller bland många unga, säger Erica Gauffin, avdelningschef för slutenvården av patienter med svåra ätstörningar i Värmland.
Det handlar om bland annat influerare som lägger ut bilder på sociala medier där ryggkotor och revben är tydligt framträdande, något som också kallas också för pro-ana.
Tredubblat antal remisser
Remisser för barn och ungdomar med ätstörningar har tredubblats sedan 2018, och samtidigt gått ner i åldrarna.
– Den vanligaste åldern på dem vi nu får remiss på är omkring 11-12 år, berättar Lotta Sundell, enhetschef för ätstörningsenhetens öppenvård.
Hon säger att anledningen är allt större krav på unga i samhället och stark påverkan från sociala medier, samtidigt som många familjers kontaktnät inte ser likadant ut idag som tidigare.
– Det är till exempel ganska vanligt numera att familjemedlemmarna inte äter tillsammans, säger hon.
Fråga hur din tonåring mår
Erica Gauffin uppmanar föräldrar att intressera sig för vad deras barn gör på fritiden, inte bara med aktiviteter, utan även hur de mår i skolan och med sina vänner.
Ätstörningsenheten på Centralsjukhuset i Karlstad tar emot alla som har en accepterad remiss.
– Vi får inte neka någon vård, utan tar in alla som behöver. Vi har ingen kö, och skulle kunna ta emot fler om vi inte hade så små lokaler, säger Lotta Sundell.
ätstörningar och hjälp – Hit kan du vända dig
- Ideella föreningen Shedo – en förening som stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag.
- Frisk & fri Riksföreningen mot ätstörningar – du som är närstående till någon som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet. Det finns flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.
- Ätstörningslinjen 020-20 80 18
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80