Foto: SVT

Håll koll på dina leverfläckar

Publicerad

Det är inte bara äldre som drabas av hudcancer. Och det gäller att hålla koll på sina födelsemärken.

Hudläkaren Robert Holik uppmanar alla att sola försiktigt – och hålla koll på sina födelsemärken.

Här är hans tips:

– Man ska titta om man får någon ny fläck, som man inte har haft förut. Då ska man vara skeptisk.

– Eller om en fläck ändrar sig, i form, färg eller storlek. Den har sett ut som Bornholm, den börjar se ut som Gotland och sen ser den ut som Åland. Då ska man reagera!

– Eller om den utmärker sig på något sätt. Den kanske kliar, gör ont eller blöder eller om det är ett sår som inte läker på fyra-fem veckor. Då ska man också kontakta vården

Drabbar även unga

Antalet personer som fått den elakartade hudcancerformen malignt melanom i Värmland har ökat med fem procent under perioden 2104-2015.

Av de 125 värmlänningar som fick diagnosen malignt melanom under 2014-2015 var 12 personer under 40 och en var bara 15 år gammal.

17 av de drabbade dog som en följd av sjukdomen, vilket grovt räknat innebär att var sjätte person inte överlever.

Falsk trygghet

Och vi har alla hört det förut, men siffrorna visar att det tål att upprepas: sola med försiktighet för att skydda dig! Undvik att vistas ute när solen är som starkast mellan 11 och två på dagen.

Täck huden med kläder där det går och smörj in dig med solskyddsfaktor på övriga ställen. Men kom också ihåg att solkrämer kan invagga dig i en falsk trygghet.

– Man smörjer sällan så tjocka lager som producenten av solkrämen hade tänkt sig, så om det står faktor 50 på flaskan så blir det kanske faktor 20 på min kropp. Det är dyrt med solskyddsfaktor och därför tar man gärna lite mindre och då blir det helt enkelt inte det solskydd som jag räknar med. Och så går jag ut i solen och tror att jag är skyddad och då kan det bli en falsk trygghet, säger Robert Holik, hudläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hur kommer det sig att vi fortfarande inte har förstått hur farlig solen är?

– Det är ju så att innan blixten slår ner hemma hos mig så är jag inte rädd. Inte förrän någon i min närhet drabbas förstår jag att det är otäckt och att det faktiskt händer – det är inte bara något man läser om i tidningen.

Fler söker

Men en positiv utveckling är att fler och fler går till läkaren och kollar upp hudförändringar.

– Vi ser en kraftig ökning i remissinflödet. Det är många fler som söker, även sådana som det sedan visar sig att det inte var någon fara med, säger Robert Holik.

Är vi tillräckligt bra på att söka hjälp?

– Det kan man ju säga att vi inte är, eftersom såpass många ändå får malignt melanom. Vi vill ju hitta farliga fläckar innan de har hunnit bli en riktigt farlig usling, så det är viktigt att komma i tid. Det är bättre att komma in en gång för mycket!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.