Allt klart för dammbygge

Uppdaterad
Publicerad

Alla avtal, tillstånd och beslut är nu klara för det stora dammbygget som ska skydda Arvika från vattnet.

Inne i centrala Arvika har vattnet ännu en gång nått över kajkanten. Idag ligger nivån på 47, 10 meter över havet – 1,31 meter över normalvattenståndet. Översvämningarna har kommit allt tätare de senaste åren, men även om arvikaborna är luttrade finns obehagskänslorna där.

– Det svämmar över, säger Lukas Björkkvist, som vi möter i parken.

Vad säger du om det?

– Det får inte stiga något mer!

Dammen är räddningen

Men nu ska vattnet stoppas. Efter 13 år är allt nu klart för bygget av en damm i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden för att skydda staden.

– Projektet går ut på att bygga en damm mellan Kyrkviken och Glafsfjorden som förhindrar vattnet att ta sig in i Kyrkviken och översvämma Arvika stad, säger Anders Norrby, vice vd för kommunala Arvika teknik.

Arvikas läge är utsatt. Tillrinningsområdet uppströms Glafsfjorden är mycket stort och nivåskillnaden i utloppet ner mot Vänern minimal. År 2000 ledde det till den riksbekanta översvämningen då stora delar av centrala Arvika låg under vatten, eller skyddades av barriärer och pumpar.

Den damm som nu ska byggas unik. Den ska både stänga vattnet ute och pumpa vatten från viken ut i fjorden.

– Vi har varit och tittat rätt mycket i det land i Europa som är mest kunniga på detta, nämligen Holland, men vi har inte hittat något bättre sätt, säger kommunalrådet Claes Pettersson (S)

Kommunen står för notan

Dammen blir en dyr historia för kommunen. Mer än 80 miljoner beräknas bygget kosta – dubbelt så mycket som den årliga investeringsbudget för all kommunal verksamhet i Arvika. Större delen av summan får kommunen stå för själv, men kommunalrådet anser ändå att valet är enkelt.

– Alternativen är sämre. Det var ju skador för hundratals miljoner förra gången vi hade översvämning, och det läget vill vi inte ha en gång till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.