Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler och fler viltkameror sätts upp i de svenska skogarna. Enligt Svenska jägareförbundet kan det finnas upp mot 200 000 kameror utplacerade. Se djuren som fångats på bild i klippet. Foto: SVT/länsstyrelsens viltkamera

Allt vanligare med kameraövervakning i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Kameraövervakning är kanske något de flesta förknippar med städer, men faktum är att allt fler viltkameror nu övervakar de svenska skogarna.

Just nu pågår flera projekt där djurlivet kartläggs med kameror, samtidigt som många privatpersoner sätter upp egna viltkameror.

– Jag skulle gissa att det finns åtminstone ett par hundra tusen kameror, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet.

Från Skåne i söder till Norrbotten i norr placerar Svenska jägareförbundet just nu ut sammanlagt 216 viltkameror i sex olika referensområden. Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet söker man nya sätt att inventera och följa de vilda djuren med hjälp av kameror.

– Det gäller alla arter som är stora nog för att trigga igång kameran; skogsfåglar, harar, älgar, rådjur och så vidare, säger Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet, samtidigt som han studerar bilderna från en av de utplacerade kamerorna vid Alster utanför Karlstad.

Se djuren som fångats av kamerorna och hör mer om fördelar – och risker – i klippet ovan

Fritt fram att sätta upp kameror

Samtidigt placerar många privatpersoner ut egna viltkameror. Sedan EU:s dataskyddsförordning GDPR trädde i kraft för fem år sedan krävs inte längre något särskilt tillstånd för den som vill placera ut en kamera. Eftersom kamerorna inte registreras vet ingen exakt hur många de är, men Jägareförbundet menar att de behövs.

– Det är bra att vi kan följa utvecklingen, inte minst med tanke på klimatförändringarna, säger Gunnar Glöersen.

Vargstammen kartläggs

Även vargstammens utveckling övervakas av kameror. Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Värmland har placerat ut 110 kameror på försök. Dagens inventeringsmetoder kräver spårsnö och räcker inte till när klimatet förändras och vargarna sprider sig söderut.

– Man kan inte alltid räkna med att det finns snö, och nu finns ju kamerorna också som en möjlighet, säger Maria Falkevik på länsstyrelsen i Värmland.

Regler för privatpersoner som vill sätta upp en viltkamera

Kamera får bara sättas upp på egen mark

Det krävs tillstånd av markägaren för att sätta upp kamera på arrenderad mark

Det ska finnas en skylt om att det finns en viltkamera

Det ska finns kontaktuppgifter till den som satt upp kameran

Den som sätter upp en kamera måste kunna redogöra för ändamålet med övervakningen

Kameran ska riktas så att risken att ta bilder på människor minimeras

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.