– Arbetsförmedlingen håller på med sin reformering och vi står i ett vakuum och väntar på politiska direktiv om vem som ska göra vad i framtiden, säger Veronica Andersson, chef vid Arbetsmarknadsenheten i Kristinehamns kommun.
Riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) är själv kritisk till politiken och de nerdragningar som drabbat Arbetsförmedlingen.
– Nu ser vi att det inte fungerar och då måste vi försöka att rätta till det. Den här omorganisationen som vi ser borde ha skötts på ett helt annat sätt så det är jag kritisk mot, det ser man ju att det är tufft, säger han.
Mikael Dahlqvist säger att han förväntar sig ett rejält paket med satsningar på arbetsmarknadspolitiken när regeringen presenterar sin budget senare i september.
– Ser man på arbetslöshetsstatistiken och vet att pandemin säkert kommer pågå något år till behöver man inte vara professor för att räkna ut att det kommer ett sådant paket.
Arbetsförmedlaren: Bara att hänga med
Sanna Rudskog Skyman, arbetsförmedlare och ordförande fackklubben i Statstjänstemannaförbundet ST, säger att det varit en tuff period för Arbetsförmedlingens personal. Både för de som sagts upp och de som jobbar kvar.
Anslagen till Arbetsförmedlingen i Värmland minskade 2019 med 39 miljoner jämfört med året innan och 76 anställda i länet har fått sluta. Nu ska myndigheten rekrytera 15 beslutshandläggare för tillfälliga anställningar till 31 juli nästa år.
– Det är bara att hänga med när det är politiskt styrt, bara att anpassa sig efter läget och vara flexibel, säger Sanna Rudskog Skyman.