Obduktioner görs för att ta reda på varför en person har dött. Anledningen till att en obduktion görs kan exempelvis vara att ta reda på om det finns en bakomliggande sjukdom. Att allt färre obduktioner genomförs gör nu att experter varnar för att det kan innebära att vårdkvalitén hotas.
– Det är svårt att uttala sig om hur allvarligt det är, men det är en trend som man borde försöka bryta, säger Mario Verdicchio, specialistläkare i klinisk patologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Viktigt att få en förklaring
Martin Åhlberg, som jobbar som obduktionstekniker i Karlstad håller med Mario Verdicchio om att andelen obduktioner inte får minska ännu mer.
– Det är viktigt av flera orsaker, dels så att anhöriga och närstående får en förklaring på varför en människa har dött. Det är också en kvalitetssäkring gentemot vården, säger han.
Genom en obduktion kan man nämligen se bland annat om patienten fått rätt diagnos eller rätt behandling.
Förändrade metoder
Sedan slutet av 1990-talet har andelen avlidna som obduceras halverats. 1997 obducerades till exempel 11,9 procent av de som dog. 2015 obducerades bara 5,2 procent av de avlidna.
Orsakerna är flera, enligt Mario Verdicchio.
– Det handlar bland annat om att sjukvårdens metoder förbättrats så att obduktionerna minskat i betydelse, men också om attityder, vårdprioriteringar och brist på personal.
Läs också: Martin möter döden varje dag