Det är bara knappt 0,8 procent av befolkningen, över 18 år, i länet som har ett politiskt uppdrag. 99,2 procent engagerar sig inte politiskt.
De allra flesta är fritidspolitiker och har politiken vid sidan om sitt jobb.
– Många tror nog att det är lite krångligare än vad det faktiskt är. Man tror nog att man behöver ha väldigt mycket kunskap eller en speciell utbildning. Men så är det verkligen inte. Men ett intresse behöver man ha, säger Bodil Murås, som är föräldraledig från jobbet som barnsjuksköterska.
När vi träffar henne på landstingfullmäktige i Karlstad har hon sonen Ruben, två månader, med sig.
– Det går jättebra. Det är så mycket personlighet när det gäller bebisar – men det här är en lugn en och han har sovit nästan hela tiden.
Hon säger att det är samhällsintresset och möjligheten att påverka politiken som är drivkraften.
– Jag tycker att jag har någonting att bidra med som för samhället framåt, framförallt i landstingsfullmäktige. Eftersom jag är sjuksköterska själv känner jag att jag kan göra skillnad, säger hon.
Tuff tillvaro som politiker
Johanna Larsson säger att hon som lärare ser att människor inte har samma möjligheter.
– Jag vill vara med och se till att vi har ett samhälle som gör det möjligt även för de som har det lite svårare, säger hon.
Men tillvaron som politiker kan vara tuff. Hon berättar att det funnits tillfällen när hon övervägt att lämna politiken.
– Det har hänt kan jag ju säga. Det är när det har varit tufft.
Men mer i detalj vill hon inte berätta.
– Men just nu är jag all in, säger hon.